ZonnestraalHilversum
ZonnestraalHilversum
Project
Zonnestraal
Opdrachtgever
RO-Groep, Maastricht
Architect
Wessel de Jonge Architect, BiermanHenket architecten
Locatie
Hilversum
Projectomvang

1.500 m2 bvo.

Doorlooptijd
1996 - 2003

Het voormalige sanatorium Zonnestraal, naar een ontwerp van architect Duiker en constructeur Wiebenga, was bedoeld als tijdelijk herstellingsoord voor tuberculosepatiënten. Zij sliepen in twee vrijstaande, nagenoeg identieke patiëntenpaviljoens die aan beide zijden van het centraal gelegen hoofdgebouw waren geplaatst.

Historie

Het hoofdgebouw en het Henri ter Meulen paviljoen waren in 1928 gereed; het Dresselhuys paviljoen werd pas in 1931 opgeleverd nadat het skelet al in 1928 was voltooid. Bijzonder voor die tijd was dat voor de draagconstructie van dit tijdelijke gebouw niet zoals gebruikelijk hout is gebruikt, maar beton. Toen was dat nog een nieuw constructiemateriaal dat aan het begin van zijn ontwikkeling stond. In dit monument van het Nieuwe Bouwen speelde beton direct ook een dominante rol. Tussen de in het werk gestorte betonnen vloeren, langs balken en kolommen zijn glasgevels en niet-dragende wanden aangebracht waardoor het beton zowel binnen als buiten zichtbaar is gebleven.

Renovatie

Opvallend is verder dat de betonconstructie – zowel de balken als de vloerplaten - de momentenlijn volgt. Dit leverde een eng ijle constructie op – die in een vrij goede staat verkeerde. Althans die delen die beschermd waren tegen weer en wind. Eén balk moest vervangen worden.

De relatief slechte staat van het beton in de buitengevel werd veroorzaakt door de te geringe dekking van het beton. De slechte delen zijn uitgehakt en de wapening is gedepassiveerd. Ten slotte is het beton aangeheeld met zuivere, cementgebonden mortel. Om verder corroderen van de wapening te voorkomen moest eigenlijk de dekking vergroot worden. Gelukkig was destijds een forse pleisterlaag op het beton aangebracht.

Deze ‘dikte’ is benut om een extra laag spuitbeton aan te brengen. Zo zijn de wanden sterker geworden en is de wapening beter beschermd. Het spuitbeton is ten slotte afgewerkt met een dunnere laag pleisterwerk, waardoor hetzelfde beeld werd gecreëerd.

Rol ABT

De werkzaamheden van ABT omvatten het bouwplaatsmanagement gedurende de uitvoeringsfase, constructieve advisering, kostenraming herstel- en sloop, haalbaarheidsonderzoek restauratie en bouwtechnische planuitwerking.  

Prijzen

Zonnestraal heeft in 2012 de Betonprijs Vitaal Beton gewonnen.

Foto`s
Michel Kievits
Michel Kievits
Michel Kievits
Michel Kievits
Michel Kievits
Deel dit bericht