RozetArnhem
RozetArnhem
RozetArnhem
RozetArnhem
Project
Rozet
Opdrachtgever
Gemeente Arnhem
Architect
Neutelings Riedijk Architecten
Locatie
Arnhem
Projectomvang

12.000 m2

Doorlooptijd
2010 - 2013

Rozet is het nieuwe huis voor de verschillende culturele en educatieve instellingen in Arnhem. De ligging is uniek. Rozet is recht tegenover het opvallende Feestaardvarken van Burgers’ Zoo gehuisvest en grenst aan de historische kelders van Arnhem.

Neutelings Riedijk Architects heeft Rozet ontworpen als een verlenging van de stedelijke route. Met haar culturele en educatieve programma vormt Rozet een ankerpunt aan deze route en fungeert als aanjager van toekomstige stadsontwikkeling.

Betonnen gevel

Het 12.000 m2 gebouw kenmerkt zich door de toepassing van beton. De buitengevel is opgebouwd uit zandkleurige, verticale prefab betonelementen. Deze zijn voorzien van reliëfs en rozetten die de gevel textuur geven. De rozetten staan symbool voor het bundelen en delen van kennis, informatie en inspiratie. De verticale lamellen doen enerzijds dienst als vaste zonwering en laten anderzijds het daglicht diep doordringen in het gebouw door de hoge verticale ramen.

Beheersbaar ontwerpproces

BIM heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van dit innoverende project. Met behulp van een 3D BIM-model werd het ontwerpproces beheersbaar. Ook werd 3D-informatie gebruikt bij de engineering en feitelijke productie van diverse gebouwonderdelen. Zoals het prefab beton van de 3D-gevelelementen.

Foto`s
Inge Hondebrink
scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architecten
scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architecten
  ABT