ZLTO
ZLTODen Bosch
ZLTO
ZLTODen Bosch
ZLTO
ZLTODen Bosch
Project
ZLTO
Opdrachtgever
Dros Projectmanagement
Architect
de Architekten Cie.
Locatie
's-Hertogenbosch
Projectomvang

4.500 m² bvo

Doorlooptijd
2008 - 2010

In 's-Hertogenbosch is het nieuwe hoofdkantoor van het Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), ontworpen door de Architekten Cie., gevestigd. Architect Pi de Bruijn van de Architekten Cie. heeft zich laten inspireren door de agrarische sector, zichtbaar als wuivende halmen in het gevelbeeld.

Constructie
Een houten constructie lag dan ook voor de hand, de uitvoering is in ieder geval bijzonder. Het schuin weglopende zadeldak wordt gedragen door boomvormige kolommen van gelamineerd hout. Dankzij de vides is de hout constructie ook vanaf de begane grond zichtbaar. In het dak zijn fraaie daklichten opgenomen die daglicht diep het gebouw laten binnendringen.

De opdrachtgever wilde onder haar gebouw graag een tweelaagse parkeergarage. Een Quickscan toonde aan dat een op ‘traditionele’ wijze van onderwaterbeton gemaakte kelder financieel niet haalbaar was. Om toch aan de wens van de opdrachtgever te voldoen is daarom een goedkopere variant bedacht. De bodem is hierbij geïnjecteerd met een vloeistof op basis van waterglas. Dit maakte het gebruik van trekankers om opdrijven tijdens de uitvoering te voorkomen overbodig. Daarnaast is een plaatpaalfundering toegepast. In principe is deze vorm van funderen een kruising tussen een fundering op palen en een fundering op staal. Door gebruik te maken van het draagvermogen van de vloer en de ondergrond hoeft slechts de helft van het normale aantal palen geheid te worden. Zij is hierdoor niet alleen aanzienlijk goedkoper, ook verkort deze fundatiemethode de bouwtijd.

Ten slotte is het gebouw energiezuinig; het gebruikt 63% minder energie dan een vergelijkbaar kantoorgebouw. Op het dak liggen zonnecellen en zonnecollectoren en ook het water van de sprinklerinstallatie wordt gebruikt om het binnenklimaat te beheersen.

Rol ABT
ABT heeft samen met de architect en installatie- en bouwfysisch adviseur daarin meegedacht. Het gebouw is flexibel ingedeeld, waardoor in de toekomst een andere indeling of aanpassing van functies mogelijk maakt.

Deel dit bericht