Ziggo Dome
Ziggo DomeAmsterdam
Ziggo Dome
Ziggo DomeAmsterdam
Project
Ziggo Dome
Opdrachtgever
Black Box Real Estate B.V.
Architect
Benthem Crouwel Architects
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

45.000 m2 bvo

Doorlooptijd
2009 - 2011

De Ziggo Dome, vernoemd naar de gelijknamige landelijke aanbieder van media- en communicatiediensten, trekt jaarlijks 700.000 tot 1 miljoen bezoekers. De Ziggo Dome moest in alles muziek ademen en de perfecte live beleving bieden aan bezoekers. ABT was tijdens dit project verantwoordelijk voor de constructie en de geotechniek.

Geluid kan het best geïsoleerd worden door veel massa toe te passen. Het dakoppervlak bedroeg echter maar liefst 90x90 meter en uiteraard mochten geen kolommen toegepast worden. Zij zouden immers het zicht belemmeren. Dit vroeg om een efficiënte opzet van de staalconstructie.

Constructie
Om de gevraagde overspanning te kunnen maken zijn vier hoofdliggers ontworpen die bestaan uit stalen vakwerkliggers van 6x6 meter. Hiermee werd het dak opgedeeld in 9 vakken. Nadat deze hoofdliggers waren gemonteerd konden de tussenliggende delen worden aangebracht. Dat een dergelijk lichte staalconstructie grote krachten kan opnemen, blijkt wel uit het feit dat er bovenloopkranen aanhangen die in totaal maar liefst 100 ton kunnen torsen.

Nadeel van deze materiaalefficiënte constructie is dat zij om geluid binnen te houden eigenlijk te weinig massa heeft. Dit is opgelost door extra massa te integreren in de dakconstructie. Aan de onder- en bovenkant van de dakspanten zijn gasbetonvloeren aangebracht. Deze opbouw zorgt voor genoeg geluidsisolatie. Onder dit dak is ook nog isolatie aangebracht om de nagalmtijd van de enorme zaal te reduceren.

Trillingen
Om de met de muziek, meebewegende menigte goed op te vangen moest de vloerconstructie sterk genoeg zijn. Vooral de stijfheid is belangrijk omdat bewegingen of trillingen niet voelbaar mogen worden. Deze ontwerprandvoorwaarde kan leiden tot veel constructief geweld waarbij te veel materiaal wordt gebruikt. Het is juist de kunst om aan de eisen te voldoen met zo min mogelijk materialen.

 

Deel dit bericht