ZernikeborgGroningen
ZernikeborgGroningen
Project
Zernikeborg Groningen
Opdrachtgever
Rijksuniversiteit Groningen
Architect
Ector Hoogstad Architecten
Locatie
Groningen
Projectomvang

41.000 mbvo

Doorlooptijd
2014 - heden

De Zernikeborg wordt het derde nieuwe gebouw voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Het aardbevingsbestendige gebouw wordt ongeveer 53.000 m2 en circa 200 meter lang en wordt opgebouwd uit vijf bouwlagen met daar bovenop een extra laag voor alle installaties. Het gebouw zal plaats bieden aan ongeveer 1.400 studenten.

Doordat er voor aaneengeschakelde V-vleugels is gekozen, is het mogelijk om alle laboratoria aan een noordzijde van een vleugel te plaatsen. Hierdoor wordt ongewenste opwarming door zonnestraling zoveel mogelijk beperkt. Daarnaast wordt er een opdeelbare collegezaal gerealiseerd die plaats biedt aan 420 personen. Ook zal er een Passage op de begane grond komen die de V-vleugels aan de voorzijde van het gebouw met elkaar verbindt. Op de verdiepingen zijn de gebouwdelen via loopbruggen met elkaar verbonden.

Aardbevingsbestendig
Een grote uitdaging van het project was de eis dat het gebouw aardbevingsbestendig moest zijn. Vanaf het eerste moment is hier door alle betrokken partijen rekening mee gehouden. ABT en Wassenaar Ingenieurs werken hard aan het constructief ontwerp van de Zernikeborg.

Aardbevingsbestendig ontwerpen en bouwen is nieuw in Nederland en vereist unieke kennis. Kennis van de invloed van aardbevingen op gebouwen in andere aardbevingsgevoelige gebieden in de wereld is namelijk niet één op één van toepassing op de situatie in Groningen.

Ector Hoogstad Architecten
Deel dit bericht