ZandwachtMaasvlakte II Rotterdam
ZandwachtMaasvlakte II Rotterdam
ZandwachtMaasvlakte II Rotterdam
ZandwachtMaasvlakte II Rotterdam
Project
Zandwacht
Opdrachtgever
Havenbedrijf Rotterdam
Architect
Kunstenaarscollectief Observatorium
Locatie
Maasvlakte II Rotterdam
Projectomvang

800 m2 bvo

Doorlooptijd
2015

Bij het recreatiestrand van de Tweede Maasvlakte is een spectaculair kunstwerk gerealiseerd: de Zandwacht. Het kunstwerk van 20 bij 40 meter markeert de afronding van de aanleg van de Tweede Maasvlakte en staat op de plek waar de Oude en Nieuwe Maas elkaar raken.

In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam bedacht kunstenaarscollectief Observatorium de Zandwacht. Slanke frames van Hoge Sterkte Beton symboliseren een duin. De Zandwacht verbeeldt hoe duinen gevormd worden, doordat zand bij harde wind opstuift en weer neerdaalt in de luwte. Ook wordt een link gelegd met het dynamische zandlandschap en de industrie.

Hoge Sterkte Beton
De slanke frames moeten bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Veiligheid en duurzaamheid van de slanke frames spelen hierbij een belangrijke rol. Samen met Havenbedrijf Rotterdam en Observatorium onderzocht ABT de haalbaarheid. Vervolgens werd een technisch ontwerp in o.a. BIM gemaakt. Een point cloud maakte het mogelijk om de Zandwacht duidelijk in het duinlandschap te positioneren. Uit het haalbaarheidsonderzoek en het ontwerp is gebleken dat Hoge Sterkte Beton het beste past bij deze weeromstandigheden. Een balkenframe op een granulaatmatras vormt de fundering. Dit spreidt de belastingen vanuit de betonnen elementen naar de ondergrond en genereert voldoende draagkracht.

Fotovlieger.nl


Vernieuwde CUR100-aanbeveling
In het voortraject is veel aandacht besteed aan de uitstraling van de elementen. Kleur, textuur en maatvoering is daarbij essentieel. Alle informatie is vastgelegd in een projectspecificatie volgens de vernieuwde CUR100-aanbeveling voor schoonbeton. Tijdens de uitvoering is er ruimte gereserveerd voor nadere detaillering en het maken van proefstukken- en –elementen.

De Zandwacht is in een korte bouwtijd gerealiseerd. Betonindustrie De Veluwe Beton realiseerde de frames en trad op als hoofdaannemer. ABT was verantwoordelijk voor de directievoering en het technisch toezicht. In het kunstwerk zijn verbeelding en techniek op een goede manier bij elkaar gekomen. De creativiteit en goede samenwerking tussen de betrokken partijen resulteerde in een nieuwe landmark van de Tweede Maasvlakte.
 

Foto`s
Fotovlieger.nl
Fotovlieger.nl
Fotovlieger.nl
Fotovlieger.nl
Deel dit bericht