Project
WRZV-hallen
Opdrachtgever
Gemeente Zwolle
Architect
AGS Architects
Locatie
Zwolle
Projectomvang

4750 m2 BVO

Doorlooptijd
2018 - 2021
In Zwolle wordt gebouwd aan een nieuwe sportaccomodatie, de nieuwe WRZV-hallen. Deze sportaccommodatie wordt gebouwd ter vervanging van de huidige WRZV-hallen en wordt zo opgezet en ingedeeld dat ze ruimte biedt aan verschillende sportorganisaties, verenigingen en onderwijsinstellingen. De WRZV-hallen bestaan uit twee sporthallen met diverse ondersteunende faciliteiten, zo worden de gebruiksmogelijkheden van de sportaccomodatie vergroot.
 
In opdracht van de Gemeente Zwolle werkt ABT met een integraal team aan de WRZV-hallen inclusief constructief, geotechnisch, installatietechnisch, bouwfysisch en brandveiligheidsadvies.
 
Bouwen met lage milieu-impact
Voor opdrachtgever gemeente Zwolle staan circulariteit en duurzaamheid voorop, met een zo laag mogelijke milieu-impact. ABT heeft samen met AGS Architects een elegante houtconstructie ontworpen, voor de gekoppelde sporthallen met hoge duurzaamheidsambitie. In lijn met die ambitie wordt de betonnen vloer op de begane grond bijvoorbeeld gerealiseerd met milieuvriendelijke cementsoorten.
 
Duurzame houtconstructie
 
De constructie van de sporthallen wordt uitgevoerd in gelamineerde houten vakwerkspanten met gelamineerde houten kolommen. De vakwerken hebben een overspanning van 31 meter in de grote hal en 27 meter in de kleine hal. De diagonalen in de houten vakwerken van de hallen worden uitgevoerd in een trekstang, hierdoor ontstaat een elegante draagconstructie met een warme en slanke uitstraling. De twee hallen worden met elkaar ruimtelijke gekoppeld door een groot vakwerk, tevens uitgevoerd in een gelamineerde houtconstructie. Het dak wordt uitgevoerd met stalen dakplaten.
 
Milieuvriendelijk beton
 
De begane grond is een betonnen plaatvloer op palen.
• Innovatietraject Cementarm betonmengsel
• 100% circulaire toepassing van toeslagmaterialen voor zowel de fijne als grove fractie in de vorm van betonpuingranulaat.
• Open en tramsparante samenwerking partijen waarbij kennis wordt gedeeld.
 
Warme symboliek
 
In eerste instantie ging de duurzame vervanger van de 30 jaar oude sportaccommodatie voor NOM. Mark: ‘Een gebouw heeft altijd energie nodig om te kunnen functioneren. Doel is dit zo efficiënt mogelijk op te wekken en waar mogelijk weer terug te winnen.’ Te beginnen met een warmtepomp die, in de goed geïsoleerde overwegend houten constructie, drie keer zo gunstig uitpakt als de traditionele CV. Warmte speelt een centrale rol op de plek waar Zwolle zich inspant. Hoe symbolisch.
 
‘We gaan de opgewekte warmte zoveel mogelijk terugwinnen,’ kijkt Mark vooruit. De bovengemiddelde lichaamstemperatuur van gebruikers wordt daarbij nog even buiten beschouwing gelaten. ‘Maar door frequent douchegebruik is er een substantiële warmtevraag. Het opvangen van pieken hebben we opgelost door naast de basis warmwatervoorziening te werken met boosters. En we gaan de opgewekte warmte zoveel mogelijk terugwinnen.’ Op het gebied van elektriciteit zal met name de slimme LED-verlichting het energieverbruik minimaliseren. Daar komt in het kader van NOM het verwachte verbruik van laptops, koelkasten en koeapparaten nog bij.
 
Meer dan genoeg
 
Nog iets boven het geperfectioneerde lichtpatroon, bovenop de houten liggers afkomstig uit de directe omgeving, rust een hybride stalen dak. ‘Energieneutraal is duurzaam, maar bewust omgaan met materiaal is dat ook. Kunststof isoleert beter, maar minerale wol is een duurzamer product. Dikker weliswaar, wat weer bouwkundige uitdagingen met zich meebrengt.’
 
Aanbeland bij het dak blijkt ook NOM een relatief begrip. ‘Het gebouw en zijn gebruikers gaan relatief weinig verbruiken, terwijl de PV-panelen veel meer energie opwekken. Normaal gesproken levert een paneel op het zuiden onder een hoek van 35 graden optimaal rendement op. Doorrekenen met behulp van simulatiesoftware, op basis van beschaduwing en looppaden, leidt nu tot een alternatieve indeling waarmee het dakvlak maximaal rendeert. Het gebouw is daarmee energieleverend.’
 
Luxeprobleem
 
Waar al die energie naartoe moet? Dat is de volgende kwestie. Terugleveren is vanwege overbelasting van het elektriciteitsnet niet altijd mogelijk. Een alternatief kan opslag van elektriciteit zijn, in de vorm van batterijen of voor de productie van waterstof. Maar ook een transformatorstation (trafo station) zou ervoor kunnen zorgen dat elektriciteit direct bruikbaar wordt voor bijvoorbeeld de omgeving. Zo biedt een energieleverend gebouw een wereld van mogelijkheden.
Foto's
Deel dit bericht