Project
WRZV-hallen
Opdrachtgever
Gemeente Zwolle
Architect
AGS Architects
Locatie
Zwolle
Projectomvang

4750 m2 BVO

Doorlooptijd
2018 - 2021
In Zwolle wordt gebouwd aan een nieuwe sportaccomodatie, de nieuwe WRZV-hallen. Deze sportaccommodatie komt ter vervanging van de huidige WRZV-hallen en is zo opgezet en ingedeeld dat ze ruimte biedt aan verschillende sportorganisaties, verenigingen en onderwijsinstellingen. De WRZV-hallen bestaan uit twee sporthallen met diverse ondersteunende faciliteiten, zo worden de gebruiksmogelijkheden van de sportaccomodatie vergroot.

In opdracht van de Gemeente Zwolle werkt ABT met een integraal team aan de WRZV-hallen, waaronder constructief, geotechnisch, installatietechnisch, bouwfysisch en brandveiligheidsadvies. In de uitvoering heeft ABT diverse kwaliteitsinspecties uitgevoerd.
 
Bouwen met lage milieu-impact

Voor opdrachtgever Gemeente Zwolle staan circulariteit en duurzaamheid voorop, met een zo laag mogelijke milieu-impact. ABT heeft samen met AGS Architects een elegante houtconstructie ontworpen, circulair en opgebouwd uit een hernieuwbaar materiaal. In lijn met die ambitie wordt de betonnen vloer op de begane grond bijvoorbeeld gerealiseerd met milieuvriendelijke cementsoorten. De cementdekvloer wordt achterwege gelaten, wat een extra besparing van de milieu-impact oplevert.

Daarnaast zijn door de aannemers voorstellen gedaan voor hergebruik van componenten, welke nu een tweede leven krijgen in het nieuwe gebouw, zoals:

  • kabelgoten uit een oude drukkerij;
  • een grote partij gebruikte wastafels;
  • een luchtbehandlingskast uit een ander project;
  • restpartijen sandwichpanelen in verschillende kleuren en afwerkingen op plaatsen waar het uit het zicht blijft;
  • akoestisch isolatiemateriaal van oude spijkerbroeken;
  • schoonloopmatten van gerecyclede rubberbanden.  


Duurzame houtconstructie

De constructie van de sporthallen wordt uitgevoerd in gelamineerde houten vakwerkspanten met gelamineerde houten kolommen. De vakwerken hebben een overspanning van 31 meter in de grote hal en 27 meter in de kleine hal. De diagonalen in de houten vakwerken van de hallen worden uitgevoerd in een trekstang, hierdoor ontstaat een elegante draagconstructie met een warme en slanke uitstraling. De twee hallen worden met elkaar gekoppeld door een groot vakwerk, tevens uitgevoerd in een gelamineerde houtconstructie. Hierdoor ontstaat één grote ruimte. Het dak wordt uitgevoerd met stalen dakplaten.
 
Warme symboliek

De duurzame vervanger van de 30 jaar oude sportaccommodatie gaat uit van nul-op-de-meter (NOM). Een gebouw heeft altijd energie nodig om te kunnen functioneren. Doel is dit zo efficiënt mogelijk op te wekken en waar mogelijk weer terug te winnen. Te beginnen met een warmtepomp die, in de goed geïsoleerde overwegend houten constructie, drie keer zo gunstig uitpakt als de traditionele CV. 
 
Door frequent douchegebruik is er een substantiële warmtevraag. Het opvangen van pieken hebben we opgelost door naast de basis warmwatervoorziening te werken met boosters. En we gaan de opgewekte warmte zoveel mogelijk terugwinnen. Op het gebied van elektriciteit zal met name de slimme LED-verlichting het energieverbruik minimaliseren. Daar komt in het kader van NOM het verwachte verbruik van laptops, koelkasten en koelapparaten nog bij.
 
Het gebouw en zijn gebruikers gaan echter relatief weinig verbruiken, terwijl de PV-panelen veel meer energie opwekken. Normaal gesproken levert een paneel op het zuiden onder een hoek van 35 graden optimaal rendement op. Doorrekenen met behulp van simulatiesoftware, op basis van beschaduwing en looppaden, leidt nu tot een alternatieve indeling waarmee het dakvlak maximaal rendeert. Het gebouw is daarmee energieleverend.

Beeld: © AGS Architects

Foto's
Deel dit bericht