Woonhuis Sarphatipark
Woonhuis SarphatiparkAmsterdam
Woonhuis Sarphatipark
Woonhuis SarphatiparkAmsterdam
Project
Woonhuis Sarphatipark
Opdrachtgever
J. Borensztajn
Architect
Peter van der Klugt
Locatie
Amsterdam

Aan het Amsterdamse Sarphatipark is een woonhuis met een serre uitgebouwd. Dit ging niet ten koste van de tuin, integendeel: de tuin is naar binnen gehaald. Architect Peter van der Klugt en ABT ontwikkelden een constructie van glas met een poëtisch effect.

Glas als oplossing
Opdrachtgever J. Borensztajn wilde een serre aan zijn ouderlijk woonhuis bouwen. Het dieper maken van het gebouw mocht echter niet ten koste gaan van het licht in de woning en ook niet van de tuin. De oplossing werd gevonden in glas. De gevel bestaat vrijwel volledig uit glas, gevat in houten kozijnen.

Vloer van glas
Maar architect Van der Klugt ging nog een stuk verder. Om ook het souterrain van voldoende licht te voorzien, zijn zowel de vloer van de serre als de draagconstructie van de vloer van glas gemaakt. Dat geeft een uiterst ruimtelijk effect.

Onder de glazen serre-vloer is een binnentuin ingericht, aangelegd in een bak van vijverfolie. De folie houdt het grondwater buiten na hevige regenval. De tuin wordt zo letterlijk en figuurlijk naar binnen gehaald: van binnenuit lijkt het alsof men zweeft boven deze tuin. 

Deel dit bericht