Verbetering IJsseldijkGouda
Verbetering IJsseldijkGouda
Project
Verbetering IJsseldijk Gouda
Opdrachtgever
Hoogheemraadschap van Rijnland
Locatie
Gouda
Projectomvang

600 m'

Doorlooptijd
2016 - 2018

De IJsseldijk te Gouda is een primaire waterkering die de stad beschermt tegen een wel ca. 6 m hoge waterstand in de rivier de Hollandsche IJssel. Omdat de stabiliteit van de dijk is afgekeurd bij de laatste toetsing, dient de dijk hoognodig versterkt te worden. ABT heeft in nauwe samenwerking met de aannemers Mourik Groot-Ammers en Liebregts het winnende ontwerp gemaakt vanwege innovatieve technieken!

De kunst van maatwerk
De ligging midden in de stad, een slechte ondergrond en zowel een dijk als een rivier die niet afgesloten worden voor verkeer, maken het versterken een uitdagende opgave. Over een stukje dijk van slechts 600 m lengte heeft ABT drie verschillende technieken uitgedacht die helemaal toegespitst zijn op de lokale omstandigheden: maatwerk ten top.

  1. Gewapende soilmixbaretten als aanvulling op bestaande kade; integratie van oud en nieuw
  2. Ongewapende soilmixbaretten haaks op de dijk
  3. Doorgaande gewapende soilmixwand
Afbeelding: Plaxis_doornsede_ABT_VIJG_dijkversterking


Innovatieve technieken
Een dijkversterking met een innovatief karakter. Voor het eerst wordt er een CSM (Cutter Soil Mixing) techniek op zo’n grote schaal in een dijk toegepast.

Soil mixing versterkt de eigenschappen van de aanwezige grond: doordat cement met grond gemengd wordt en door contact met het water in de dijk uithardt. In het talud worden soilmix-panelen (2,4 x 0,55 m) haaks op de dijk geplaatst tot een diepte van ca. 7 meter. De panelen zijn op deze manier veel stijver en sterker dan een doorgaande wand die evenwijdig aan de dijk gemaakt zou worden, waardoor geen wapening nodig is. Bijzonder is ook dat de panelen tot 1,8 meter uit elkaar geplaatst kunnen worden, wat resulteert in flinke materiaalbesparing. Zo heeft de aannemer maar 1 machine nodig om het ontwerp uit te voeren.

Naar verwachting is het project medio 2018 klaar. De dijk voldoet dan weer aan de nieuwe veiligheidsnormen en het achterliggende gebied is beschermd tegen de hoge waterstanden.

Wil je weten wat ABT nog meer doet op het gebied van dijken?
Bekijk dan hier de pagina dijkversterkingen.

Meer informatie over dit project? Bekijk dan onderstaande filmpjes.
Bovengronds: https://goo.gl/W6CT1z
Ondergronds: https://goo.gl/ha9cTq

Deel dit bericht