Universiteitsbibliotheek
UniversiteitsbibliotheekUtrecht
Universiteitsbibliotheek
UniversiteitsbibliotheekUtrecht
Universiteitsbibliotheek
UniversiteitsbibliotheekUtrecht
Project
Universiteitsbibliotheek
Opdrachtgever
Universiteit Utrecht
Architect
Wiel Arets Architects
Locatie
Utrecht
Projectomvang

36.500 m2 bvo

Doorlooptijd
1997 - 2004

Sinds de opening in 2004 vormt de universiteitsbibliotheek het centrum van de vernieuwde Uithof.

Het gebouw met haar publieke karakter, heeft een grote rol gespeeld bij de transformatie van het gebied tot een levendige campus. Bij de architectenselectie werd gevraagd om een visie voor een nieuwe soort bibliotheek. De gesloten depots en het werk dat daar wordt gedaan zichtbaar maken aan het publiek, was een belangrijke voorwaarde van deze prijsvraag.

Semi-transparant
Wiel Arets architects verwierf de opdracht met zijn ‘wolkenconcept’, waarbij de open studielandschappen zich tussen de in de ruimte zwevende depots bevinden. Deze elementen worden omsloten door een glazen huls. Toch is het gebouw van buiten alles behalve transparant; de gevel glinstert en weerspiegelt de weinig samenhangende omgeving, neemt deze over en wordt er zo onderdeel van. Het functionele ornament van de wilgenprint op het glas filtert het daglicht om de kostbare boeken te beschermen.

Deze bibliotheek is meer dan een plek van eenzame, geconcentreerde studie: het zicht op studerenden op andere niveaus zorgt voor de verbondenheid van de bezoekers. Zoals de architect het zelf omschrijft, is het een gebouw waar men collectief met individuele zaken bezig is.

Constructies
De afmeting van het gebouw is 36x100 meter en is circa 30 meter hoog. De draagstructuur bestaat uit betonwanden met een dikte van 400 mm hart op hart afstand van 12,9 meter tussen de wanden overspannen kanaalplaatvloeren. Geen verlaagd plafond; de installaties zijn op een innovatieve manier weggewerkt in de constructieve vloer. Stalen trekstangen zijn toegepast voor het ophangen van de vloerconstructie aan de betonwanden.

Rol ABT
ABT was naast de constructieve advisering ook verantwoordelijk voor het bouwplaatsmanagement.

Prijs
De Universiteitsbibliotheek Utrecht won in 2005 de Betonprijs Nederland, in de categorie Utiliteitsbouw. “Met de gevels van prefab reliëf beton, afgewisseld met glaspanelen en de gestorte dragende betonschijven ontstaat  een luchtige ruimtelijkheid die een unieke contemplatieve sfeer oplevert.” Ook heeft de jury haar waardering voor de uitvoeringskwaliteit uitgesproken.

Deel dit bericht