Uitkijktorens
UitkijktorensTwente
Project
Uitkijktorens Weusthagpark en Vliegbasis Twente
Opdrachtgever
Gemeente Hengelo | Technology Base
Architect
IAA Architecten | NOHNIK
Locatie
Hengelo | Enschede
Doorlooptijd
2015-2016 | 2017

Een verruimende blik is ABT niet vreemd. Deze eigenschap kwam letterlijk en figuurlijk tot haar recht bij de totstandkoming van uitkijktorens in natuurgebied Weusthag en op voormalig Vliegbasis Twente. Om de beleving van deze twee iconische Twentse gebieden een impuls te geven, begeleidde ABT de ontwerpen van IAA Architecten en NOHNIK op technisch vlak.

Realisatie
Pas vanaf de kelkvormige uitkijktoren realiseren bezoekers van het Weusthagpark in Hengelo zich de ware de ligging van het natuurgebied. Het symbool voor water als de bron van al het leven in het park rijst met haar schil van weervast staal op uit het wijdse landschap, om uitzicht te bieden op de parkdelen die worden gesplitst door de naastgelegen snelweg A1. 

Tegelijkertijd geeft Hengelo met de zelfdragende staalconstructie haar visitekaartje af als dé metaalstad van Oost-Nederland. Daar doet de stervormige betonnen fundering niets aan af. Dat naast scheepsbouwer Royal IHC ook praktijkonderwijs uit de regio betrokken was bij de bouw van de schaalconstructie, bewijst dat ook de toekomst van de staalindustrie geborgd is.

Afbeelding: Uitkijktoren Weusthag_Hengelo_staal_ABT

Eierschaal
De schil met een variërende diameter van 3,8 meter aan de voet naar 3,0 meter halverwege tot 5,8 meter bovenop, is dankzij optimalisatie met 10 mm dikte in verhouding drie keer dunner dan een eierschaal. De hoogte van 21 meter is bereikt met 16 platen, die grotendeels door leerlingen van het praktijkonderwijs zijn voorzien van ribben.

Op weg naar het uitzicht bestijgen bezoekers de trap van thermisch verzinkt staal, die net als de schil onderhoudsvrij is. De ondersteunende ribben en langsribben zijn zo geplaatst dat er ventilatie plaats kan vinden om galvanische erosie tussen de staalsoorten te voorkomen. Het bladpatroon afgewisseld met gaten biedt een steeds weidser wordende blik op het landschap.

Opgaan
Net als de weervaste stalen schil die als vanzelf opgaat in het natuurlijke parklandschap, is op voormalig Vliegbasis Twente de eveneens zelfdragende serpentinevormige schil perfect op haar plek. Met een top van 13 meter evenaart het de hoogte van de oorspronkelijke verkeerstoren die op exacte dezelfde plek stond maar nooit lijkt te zijn verdwenen. De plaatsing van de uitkijktoren was net als bij die van de grote broer in Weusthagpark binnen een week voltooid.

De abstracte bouwstijl van militaire objecten in het gebied hebben ter inspiratie gediend voor de stalen constructie met verticaal geplaatste ribben en een helix. Die spelen niet alleen constructief maar ook esthetisch een rol doordat ze met schaduwwerking een camouflagepatroon creëeren. Hét decor om op weg naar de top aan de hand van panelen meer te weten te komen over de geschiedenis van het vooroorlogse vliegveld uit 1931. 

Afbeelding: Uitkijktoren vliegbasis Twente_ABT_staal
Deel dit bericht