TransPortSchiphol Amsterdam
TransPortSchiphol Amsterdam
TransPortSchiphol Amsterdam
Project
TransPort
Opdrachtgever
Schiphol Group
Architect
Architectenbureau Paul de Ruiter
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

Circa 12.680 m² bvo

Doorlooptijd
2007- 2010

In opdracht van Schiphol Real Estate is een nieuw hoofdkantoor ontworpen voor Transavia, 'TransPort' genaamd. Het gebouw bestaat uit twee gekromde vleugels, een hoogbouw, bestaande uit vijf kantoorlagen, en een laagbouw dat één kantoorlaag bevat. De twee vleugels zijn tegen elkaar aan gepositioneerd, waardoor er een omsloten binnenterrein ontstaat op het niveau van de 1e verdieping. Het gebouw is opgetild zodat er onder het gebouw geparkeerd kan worden. De wens van Schiphol Real Estate was dat het gebouw in hoge mate zou voldoen aan duurzaamheidsaspecten. Aan de hand van een gerenommeerde LEED beoordeling voor duurzame gebouwen heeft het gebouw het hoogst haalbare certificaat voor duurzaamheid Platinum behaald. Daarnaast heeft het gebouw als eerste een BREEAM Very good certificaat gekregen van de Dutch Green Building Council.

In kantoorgebouw TransPort is gebruik gemaakt van uiteenlopende energie-efficiënte technieken. Zo zijn de ligging en de vorm van het gebouw dusdanig ontworpen dat er een optimale toetreding is van daglicht. De indeling is bovendien flexibel. Op het dak zijn ongeveer 1100 vierkante meter zonnepanelen geplaatst. Deze wekken 112.500 kilowattuur energie per jaar op en verzorgen daarmee 30 procent van het totale verbruik van het gebouw. Verder wordt er gebruik gemaakt van betonkern-activering in combinatie met warmte-koude opslag, gewicht besparende bollenplaatvloeren, een grijswatersysteem en groendaken.

Rol ABT
ABT heeft de constructieve advisering en het funderingsadvies verzorgd. Ook heeft ABT constructief en bouwkundig toezicht gehouden.

Prijzen
TransPort won in 2011 de Nederlandse Bouwprijs, in de categorie Duurzaam integraal ontwerpen, bouwen, gebruiken en onderhouden. De jury is van mening dat TransPort een soort vanzelfsprekendheid uitstraalt. Het gebouw scoort hoog op de drie P’s (People, Planet, Profit). Er is gebruik gemaakt van moderne technieken, maar wel in combinatie met traditionele materialen. Eigenlijk zou dit project een voorbeeld moeten zijn in het onderwijs. TransPort getuigt volgens de jury van duurzame architectuur die breed toepasbaar is.

Foto's
Pieter Kers
Pieter Kers
Deel dit bericht