TramremiseNieuwegein
Project
Renovatie tramremise Nieuwegein
Architect
studiomarsman
Locatie
Nieuwegein
Doorlooptijd
2014 - heden

Circa 30 jaar geleden is in Utrecht de sneltramverbinding aangelegd vanaf het centraal station naar het zuiden van Utrecht. Ten behoeve van de stalling en onderhoud van de trams is toen ook de remise in Nieuwegein aangelegd. Daarna zijn in verschillende fasen de trajectdelen naar Nieuwegein-Zuid en IJsselstein gerealiseerd.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de realisatie van de Uithoflijn, die het station van Utrecht gaat verbinden met Science Park ‘De Uithof’. De tramlijn zal in 2018 in gebruik genomen worden. Met de komst van de Uithoflijn komen er 27 extra trams van een nieuw type, de zogeheten lage vloer trams. De bestaande remise is niet geschikt om het nieuwe type tram en het extra aantal voertuigen te stallen, te beheren en te onderhouden. Daarom wordt de huidige tramremise in Nieuwegein gerenoveerd zodat deze ook geschikt wordt voor de 27 nieuwe type trams.

Daarnaast zal er een kantoor gerealiseerd worden. De OCC (centrale controle unit) zal hier worden ondergebracht. Het kantoor zal bestaan uit twee bouwlagen voorzien van een lift.

Constructief ontwerp
De werkplaats voor de nieuwe tramremise is uitgevoerd in een staalconstructie op een in-situ gestorte beton vloer. Op de staalconstructie worden sheddaken aangebracht.

Het kantoor heeft constructief een eenvoudige opbouw. De constructieve vloeren bestaan uit kanaalplaatvloeren die van gevel tot gevel overspannen (circa 16,2 meter). De dikte van de kanaalplaatvloeren bedraagt 400 mm. Er is een constructieve druklaag voorzien van 80 mm. Om gewicht en hoogte te besparen wordt er geen afwerklaag aangebracht, maar wordt de vloer gevlinderd.duurzaamheid. Bosch Slabbers is vanwege haar streven naar eenvoud geselecteerd als landschapsontwerper.

Afbeelding: Tramremise_Nieuwegein_ABT_renovatie

Betrokken partijen
ABT zorgt voor de technische oplossingen op constructief gebied; geïntegreerde oplossingen die maakbaar en vooral haalbaar zijn. Waar nodig grensverleggend, maar altijd solide. Bbn adviseurs zal een advies geven op het gebied van huisvestingsadvies, van risicomanagement tot bouwkostenmanagement. DWA zal advies geven op het gebied van bouwfysica. Het doel is onderhoud van zowel werk- als industriële gebruiksfuncties te integreren tot rationele duurzaamheid. Bosch Slabbers is vanwege haar streven naar eenvoud geselecteerd als landschapsontwerper.

Deel dit bericht