TimmerhuisRotterdam
TimmerhuisRotterdam
TimmerhuisRotterdam
Project
Timmerhuis Rotterdam
Opdrachtgever
OMA
Architect
OMA
Locatie
Rottterdam
Projectomvang

48.200 m² bvo

 

Doorlooptijd
2009 - 2015

Rem Koolhaas van OMA  won in 2009 de prestigieuze prijsvraag voor het ontwerpen van het Rotterdamse Timmerhuis. Het ontwerp kenmerkte zich door een grote openheid. Het maaiveld was volledig open gelaten waardoor de Stadswinkel naadloos gaat aansluiten op de openbare ruimte. Een bijzonder hangende constructie was hiervoor noodzakelijk. Maar ook het gebouw was open; want praktisch volledig van glas. Ten slotte was de uiteindelijke vorm zelfs open gelaten. In de ontwerptoelichting noemt OMA haar ontwerp een stapeling pixels.

Realisatie
Het was de vraag of dit ontwerp wel gerealiseerd zou kunnen worden binnen het strakke budget. Het is bijvoorbeeld bijna onmogelijk om een volledig glazen gevel te realiseren binnen de regelgeving. De isolatiewaarde van glas is hiervoor niet hoog genoeg. De oplossing van OMA was om nanogel tussen de glasbladen aan te brengen; een in Nederland nog tamelijk onbekend materiaal met een lage warmtegeleidingscoëfficiënt.

Op de lange termijn kan niet gegarandeerd worden dat de gel zijn isolatiewaarde zal behouden. Er is daarom gekozen om driebladig glas toe te passen met een zeer hoge isolatiewaarde. Op dit glas is een print aangebracht. Ter plaatse van de vloer- en dakranden kan met dubbelglas worden volstaan, omdat daarachter gewoon en goedkoop isolatiemateriaal aangebracht kan worden.

Daken
Het ontwerp oogt heel eenvoudig. Een bijzondere stapeling van identieke dozen (7,2x7,2x3,6 meter). Bouwkundig is nu het probleem om deze ogenschijnlijke eenvoud in het echte gebouw overeind te houden. Het dak kent bijvoorbeeld een veelheid aan verschillende uitvoeringen. Soms is het een gewoon dak, soms is het een terras, soms ook een tuin. Binnen strak bepaalde maten moeten de verschillende uitvoeringen bouwkundig mogelijk gemaakt worden.

Rol ABT
In de prijsvraagfase is door ABT een bijdrage geleverd voor de constructie, de installatie en bouwkundige uitwerking. Voor het vervolg waren OMA en ABT bouwkunde automatisch gelieerd maar zijn de overige advieswerkzaamheden aanbesteed.

 

Foto's
Deel dit bericht