Timmerfabriek
TimmerfabriekSchiedam
Timmerfabriek
TimmerfabriekSchiedam
Project
Timmerfabriek Schiedam
Opdrachtgever
GustoMSC
Architect
JHK Architecten
Locatie
Schiedam
Doorlooptijd
2014 - 2016

Ingenieursbureau GustoMSC in Schiedam is verhuisd naar de nabijgelegen voormalige Timmerfabriek. Het betreft een industrieel monument uit 1948. Het pand heeft een totale oppervlakte van circa 9.500 m2 en bestaat oorspronkelijk uit drie verdiepingen. Groot genoeg om de huisvestingswensen voor nu en in de toekomst te waarborgen.

Het ontwerp
Samen met ABT is een ontwerpvraag geformuleerd. Drie architecten gaven hun visie op de huisvestingsvraag. JHK Architecten uit Utrecht heeft de opdracht weten te bemachtigen en heeft een prachtige invulling gegeven aan het nieuwe onderkomen van GustoMSC.

Het is een afwisseling van open en gesloten kantoorruimten, vergader- en overlegplekken en een centrale ontmoetingsruimte. Alle ruimtes worden rondom het atrium gepositioneerd. Op deze wijze heeft het atrium de volwaardige aandacht gekregen.

Afbeelding: Timmerfabriek_Schiedam_constructie_ABT

 

Oorspronkelijke situatie
Een robuust betonskelet met betonvloeren rondom een groot Atrium vormen samen de backbone van het gebouw. De gevels zijn voorzien van metershoge glasopeningen met een kenmerkende ruitjesverdeling die zorgen voor aangename lichtinval. Het dak is samengesteld uit gesegmenteerde betonelementen met een grid van kleine openingen waardoor een geheel lichtvriendelijk gebogen dak is geconstrueerd.   

Huidige situatie
Het atrium is voorzien van een nieuwe constructieve tussenvloer die geschikt is voor bijeenkomsten. Onder de tussenvloer is een nieuwe parkeergarage gerealiseerd. Een uitkomst op een plek waar parkeerplaatsen schaars zijn. Ruime trappen verbinden de verdiepingen vanuit het Atrium met elkaar. Om het karakter van het monument te bewaren, zijn hiervoor constructief slimme oplossingen ontworpen. 

ABT voerde ter plekke destructief en niet-destructief onderzoek uit om de wapening van de betonconstructie te achterhalen. Ondanks de forse afmetingen van het betonskelet was de capaciteit niet overal afdoende, vanwege het gebruik van zachtstaalwapening. Daarom is op een aantal locaties lijmwapening aangebracht bij balken en vloervelden.

Het gehele gebouw is energetisch op een hoger plan gebracht en de installaties zijn compleet vervangen. Door gebruik te maken van een geïntegreerd Revit model zijn alle disciplines in een virtueel model uitgewerkt. Dit heeft geresulteerd in een bijzonder fraai resultaat. 

Winnaar Gulden Feniks
In 2016 sleepte dit prestigieuze project de Gulden Feniks in de categorie 'Transformatie' in de wacht. Volgens de jury is De Timmerfabriek een buitengewoon goede transformatie. Het is ronduit gedurfd om op zo'n moeilijke locatie te investeren in een voornaam kantoorpand.

Deel dit bericht