Theater en congrescentrum La Llotja de Lleida
Theater en congrescentrum La Llotja de LleidaSpanje
Theater en congrescentrum La Llotja de Lleida
Theater en congrescentrum La Llotja de LleidaSpanje
Project
Theater en congrescentrum La Llotja de Lleida
Opdrachtgever
Municipality of Lleida, Centre de Negocis i de Convencions S.A. Lleida
Architect
Mecanoo architects
Locatie
Spanje
Projectomvang

37.500 mbvo

Doorlooptijd
2004 - 2009

Het theater en congrescentrum La Llotja de Lleida voldoet aan de wens om van Lleida een cultuur- en congresstad van betekenis te maken. Daarnaast is het door Mecanoo architects ontworpen gebouw bestendig tegen het sub-klimaat in Zuid-Spanje. In samenwerking met een lokale ingenieursbureau verzorgde ABT het ontwerp- en uitvoeringstraject.

De brede uitkragingen zien er niet alleen spectaculair uit, maar bieden ook een beschutting tegen de zon in de zomer en regen in de winter. Ook kunnen er voorstellingen gegeven worden waarbij de trappen van naastgelegen gebouwen als tribune dienen.

Backbones
De uitkragingen zijn gerealiseerd met behulp van zogenaamde backbones. Deze zijn onzichtbaar opgenomen in de wanden van het theater en de conferentieruimten. De vloeren boven de uitkragingen zijn gemaakt van staalbetonvloeren om gewicht te besparen. Het theater en de conferentieruimten hebben daarentegen dikke, massief betonnen vloeren.

Een monumentale trap brengt de bezoekers naar de grote multifunctionele hal op de 1e verdieping. Een hellingbaan verbindt deze hal met de foyer waar een enorm horizontaal raam uitzicht biedt op de stad. Om deze reden is de gevel opgebouwd uit stalen vierendeelliggers. Zo wordt voorkomen dat het uitzicht belemmerd wordt door de diagonalen van een normale vakwerkligger.

Lafotografica / © Mecanoo architecten

 


Natuurstenen gevel
De gevel is bekleed met natuursteen uit de omgeving. Het beton en de natuursteen zorgen voor massa die niet alleen de geluidsisolatie verzorgt. Ook het binnenklimaat profiteert van de zwaarte van het gebouw. Zij is in staat om veel warmte te absorberen en bovendien maakt de massa koeling en verwarming efficiënter. Op het dak is een grote pergola aangelegd en biedt het ondergelegen stadsterras beschutting tegen het zonlicht. 

 

Deel dit bericht