The Headquarters Business Park
The Headquarters Business ParkJeddah
The Headquarters Business Park
The Headquarters Business ParkJeddah
Project
The Headquarters Business Park
Opdrachtgever
Al-Dabbagh Group
Architect
Pentagram Londen
Locatie
Jeddah
Projectomvang

208 mbvo

Doorlooptijd
2014 - 2016

Op de 49ste verdieping van het 236 meter hoge 'The Headquarters Business Park' in Jeddah (Saoedie-Arabië) is de Al-Dabbagh Group gevestigd. Pentagram Londen bedacht het interieur van dit hoofdkantoor met een spectaculaire, zesenhalf meter hoge, gebogen wand, van in hout gekaderde glazen driehoeken. Smeulders Interieurgroep durfde het aan om deze wand te realiseren, in samenwerking met glasspecialist Si-X, Tobias Nagel voor 3D-modellering en ABT als constructeur.

70 km/uur
Si-X, makers van glasarchitectuur, ontwikkelde een uniform bouwelement van glas en hout. De samensmelting van glas en hout reduceerde het aantal onderdelen van de aanvankelijke 10.000 tot 3.600. 

Een binnenwand op de 52ste verdieping moet aan fundamenteel andere eisen voldoen dan een binnenwand op maaiveldniveau. Het kan namelijk zijn dat een gevelpaneel sneuvelt en vervangen moet worden. Om een volmaakte wand te bouwen, viel de keuze op verlijming. Aangezien de maatvoering cruciaal was, zijn alle verbindingen uitgevoerd met doken. Doken garanderen een perfecte maatvastheid, sterkte en een snelle montage. De vraag was alleen of de gelijmde dook-verbindingen in staat zouden zijn om windsnelheden van 70 km/uur te weerstaan. Dergelijke snelheden kunnen zich voordoen als er op deze hoogte gevelramen geopend worden of breken. 

Trekproeven in ABT-lab
Om de sterkte van de verbinding in te kunnen schatten en de zwakste plek te bepalen, maakte ABT allereerst een driedimensionaal rekenmodel van de verbinding. Zou het toegepaste multiplex voldoende sterk en stijf zijn, of zouden de laagjes loslaten? Trekproeven in het ABT laboratorium wezen uit dat de verbindingen voldoende sterk en veilig waren. De gebogen wand zorgde voor een gunstige krachtverdeling. Inmiddels is de wand gemonteerd in het warme, vochtige Saoedi-Arabië. Een fraaie én veilige constructie. 

Deel dit bericht