The Base Schiphol
The Base SchipholAmsterdam
The Base Schiphol
The Base SchipholAmsterdam
Project
The Base Schiphol
Opdrachtgever
Schiphol Group
Architect
Greig & Stephenson en Studio Ni3
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

18.690 m² bvo

Doorlooptijd
2010 - 2014

Schiphol Real Estate heeft drie kantoren samengevoegd tot één geheel. Greig & Stephenson en Studio Ni3 ontwierpen een atrium met een bijzondere houtconstructie. ABT trad op als constructief adviseur en voerde kwaliteitsinspecties uit.

Houten diagrid voor bijzonder atrium
The Base is de nieuwe naam voor het voormalige Triport op Schiphol. De naam verwijst naar de nieuwe functie van het gebouw. In het gebouw zijn alle basisvoorzieningen voor Schiphol CBD (Centrum) ondergebracht, van kantoren en horeca tot een business center, sportvoorzieningen en een 24/7 kinderdagverblijf. Een nieuw atrium vormt het hart van The Base. Aan drie zijden wordt dit atrium omringd door kantoren, aan de westzijde krijgt het atrium een nieuwe gevel. Het dak is uitgevoerd in een houten diagrid, dat doorloopt in deze gevel.

Sterrenhemel
Het atriumdak bestaat uit houten gelamineerde liggers, die in een diagonaal patroon de ruimte tussen de twee lage vleugels overspannen. De overspanning bedraagt 21,6 meter en de kap heeft een boogvorm met een toog van 3,4 meter. De houten liggers worden onderling gekoppeld door middel van stalen verbindingselementen. Per knoop komen telkens zes liggers bijeen. In de ronde buis in het hart van de knoop komt verlichting, waardoor bij avond het beeld van een sterrenhemel ontstaat.

Thermische spanning
De oplegpunten van het atrium bevinden zich boven de gevelkolommen van het bestaande gebouw. Bij de detaillering van de oplegging vormden thermische spanningen in de kap een belangrijk aandachtspunt. De combinatie van de grote overspanning met de mogelijke opwarming van de dakconstructie kan namelijk leiden tot grote uitzetting van de kap, met alle gevolgen van dien. Door de kap glijdend op de bestaande gebouwen te monteren, kan de vervorming worden opgenomen.

De gevel van het atrium van The Base is uitgevoerd met dezelfde liggers en is zelfdragend: het eigen gewicht van de gevel en de houtconstructie wordt door de constructie zelf naar de kelder afgedragen. Daarvoor zijn wel twee nieuwe kolommen geplaatst.

Deel dit bericht