Terminal Schiphol
Terminal SchipholAmsterdam
Project
Terminal Schiphol
Opdrachtgever
SNBV
Architect
KAAN Architecten i.s.m. Estudio Lamela
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

100.500 m2 en jaarlijks zo’n 14 miljoen passagiers

Doorlooptijd
Bouw 2020 - 2023

'Eén Terminal-concept'
In 2023 opent Schiphol een nieuwe terminal die elk jaar zo'n 14 miljoen reizigers kan verwelkomen. De terminal komt ten zuiden van Schiphol Plaza en wordt volledig geïntegreerd in de bestaande luchthaven. Daarmee houdt Schiphol vast aan het 'Eén Terminal-concept'; de luchthaven is geen verzameling van min of meer op zichzelf staande terminals, maar een compacte eenheid met alle faciliteiten onder één dak. Het ontwerp draagt bij aan een goede reisbeleving, een uitstekend reisproces, de duurzame ambities van de luchthaven en is toekomstbestendig.

Functionaliteit
Functionaliteit heeft prioriteit. Elke dag zullen tienduizenden reizigers hun weg moeten vinden door de terminal van of naar hun vliegtuig. Hierbij staat de beleving van de reiziger centraal: overvloedig daglicht, een grote ruimtelijkheid (één grote ruimte, zonder kolommen of obstakels) en een heldere indeling maken oriënteren eenvoudiger en hebben een kalmerend effect op de reiziger. Hij of zij hoeft zich niet af te vragen waar hij moet zijn en wat hij moet doen, dat wijst zichzelf. Zo is de incheck opgetild naar mezzanine-niveau, waar ook de security-controle zich bevindt. Beneden ben je dus gewoon bezoeker van de luchthaven, boven ben je reiziger.

Duurzaam
Een groot aantal maatregelen maakt de terminal duurzaam. Zo is de overweldigende toetreding van daglicht niet alleen goed voor de beleving, maar is er ook bijna geen energie meer nodig voor de verlichting. Twee groene patio's dragen bij aan schone lucht en regenwater wordt hergebruikt. De energie die de zonnecellen opwekken wordt niet eerst omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom, maar komt terecht in een smart grid. Daar kunnen zowel Schiphol als bezoekers direct gebruik van maken, bijvoorbeeld om hun smartphones op te laden. De isolatie is uitmuntend en er wordt weloverwogen geventileerd.

Constructie
Ook de constructie is duurzaam, ten eerste doordat die de ruimte flexibel indeelbaar maakt en daarmee toekomstbestendig. Daarnaast is de hoeveelheid benodigde materialen geminimaliseerd. Zo is er bespaard op staal in de dakconstructie middels geavanceerd rekenwerk. Ook is er gekozen voor materialen die weinig CO2 uitstoten, die herbruikbaar zijn en die natuurlijk zijn.

Rol ABT
Het winnende ontwerp voor de terminal komt uit de koker van KL AIR, dat bestaat uit KAAN Architecten, Estudio Lamela, ABT en Ineco. Ook lichtkunstenaar Arnout Meijer Studio, DGMR en Planeground zijn betrokken. Een integraal team met afgevaardigden van de betrokken partners ontwikkelde, op locatie bij KAAN, in recordtijd het winnende ontwerp. ABT adviseert over de installaties, de constructie, de geotechniek, de bouwfysica, de duurzaamheid én het plan van aanpak en de bijbehorende methodieken.

Deel dit bericht