Taipei Performing Arts CentreTaipei, Taiwan
Taipei Performing Arts CentreTaipei, Taiwan
Taipei Performing Arts CentreTaipei, Taiwan
Project
Taipei Performing Arts Centre
Opdrachtgever
OMA
Architect
OMA
Locatie
Taipei, Taiwan
Doorlooptijd
2012 - heden

Het toekomstige theatercomplex Taipei Performing Art Center (TPAC) in Taiwan is opgebouwd uit verschillende theaterzalen. De zalen zijn optisch vastgeplakt aan een centrale glaskubus. Het complex is opgetild van het maaiveld. De ruimte eronder wordt gebruikt als marktplaats. Architectenbureau OMA van Rem Koolhaas schakelde ABT bv in voor de constructieve gevelengineering. Het TPAC zal in 2015 de deuren openen.

Glaskubus
De glaskubus koppelt de verschillende theaters als het ware aan elkaar vast. S-vormige verdiepingshoge glaspanelen in de façades zorgen voor maximale transparantie. De panelen staan op een stalen draagconstructie, verbonden met de hoofddraagconstructie. Op het dak en ter hoogte van de onderste verdiepingsvloer zijn de glasplaten uitkragend ontworpen. Het gebouw kenmerkt zich verder door een grote hoeveelheid vides. Om de glazen gevel hier te dragen, wordt een zo rank mogelijke staalconstructie opgehangen aan de bovenliggende verdiepingen. Een complex karwei, gezien de vele niveauverschillen en de grote overspanningen. De glasgevel kan een orkaan en een aardbeving doorstaan.

Glazen deur
Op een aantal plekken is het mogelijk via glazen deuren op het dak van de theaters te komen. De glasdeuren bestaan uit stalen portalen met glazen S-vormige invulpanelen. ABT bepaalde de bouwkundige detaillering van deze deuren. De combinatie van glas en een ranke staalconstructie maakt dit tot een specialistische klus.

Voegloze bol
Boven de hoofdentree steekt een bol uit de kubus. De architect wil deze bol voegloos uitvoeren. ABT heeft onderzoek verricht of dit kan door een aluminium gevel met een verend systeem op te hangen aan de achterliggende constructie. Wordt de bol warmer, dan zet ze uit. Wordt ze kouder, dan krimpt ze. Door de verende bevestiging is de ronde gevelschil in staat om geheel naar buiten of binnen te gaan. Dit beperkt de spanningen in de aluminium plaat voldoende.

Foto's
OMA, Philippe Ruault
OMA, Philippe Ruault
OMA, Philippe Ruault
OMA
Deel dit bericht