Tacitusbrug A50Ewijk - Valburg
Tacitusbrug A50Ewijk - Valburg
Tacitusbrug A50Ewijk - Valburg
Project
Tacitusbrug A50
Opdrachtgever
Rijkswaterstaat
Architect
Quist Wintermans Architekten BV
Locatie
Ewijk-Valburg
Projectomvang

Lengte van 1.050 meter

Doorlooptijd
2010 - 2014

De brug over de Waal bij Ewijk is mooi, maar de capaciteit blijkt onvoldoende. Om de doorstroming en bereikbaarheid te verbeteren is daarom de weg tussen de knooppunten Ewijk en Valburg verbreed. Hiervoor is er naast de bestaande Waalbrug een extra brug over de Waal gebouwd. Het ontwerp van Quist Wintermans Architekten BV vormt een eenheid met de bestaande brug.

Oud versus nieuw
De nieuwe brug heeft net als de oude brug karakteristieke pylonen die door middel van tuien het wegdek op haar plek houden. De vorm en de hoogte van de zes beeldbepalende pylonen zijn bij beide bruggen gelijk. De bruggen zijn door het materiaal niet identiek. De bestaande brug bestaat uit staal en de nieuwe brug uit beton. De keuze voor het materiaal resulteert in een verschillend aantal tuien en in de dikte van de tuien.

De nieuwe brug heeft een andere constructie. Zo heeft de nieuwe brug randliggers die door middel van dwarsbalken aan elkaar verbonden zijn. Hierop ligt het dek.

Afbeelding: ABT_Brug over de Waal Ewijk Valburg in aanbouw_fundering

 

Rol
ABT is bij de bouw als constructief en geotechnisch adviseur van bouwcombinatie Waalkoppel (Dywidag, Mobilis, Van Gelder). Deze adviesdiensten betroffen onder meer het ontwerp van 6 nieuwe viaducten, 11 te verbreden en te versterken bestaande viaducten, de aanleg van geluidschermen, en de fundering en onderbouw van de nieuwe Waalbrug.

 

Foto`s
Thea van den Heuvel /DAPh
Thea van den Heuvel /DAPh
Thea van den Heuvel /DAPh
Deel dit bericht