Stedelijk Museum
Stedelijk MuseumAmsterdam
Stedelijk Museum
Stedelijk MuseumAmsterdam
Project
Stedelijk Museum
Opdrachtgever
Gemeente Amsterdam
Architect
Benthem Crouwel Architects
Locatie
Amsterdam
Projectomvang

29.000 m² bvo 

Doorlooptijd
2007 - 2012

Het museumcomplex van het Stedelijk Museum aan de P. Potterstraat is aan de Museumplein-zijde uitgebreid met een zeer modern ogende nieuwbouw, een ontwerp van Benthem Crouwel Architects. Na een lange en roerige bouwperiode werd in 2012 het bijzondere bouwproject afgerond. Het restauratie- en nieuwbouwproject heeft vanaf de start in 2007 de nodige vertragingen gekend. Eind 2010 lag het project zelfs zo goed als stil.

Project op de rails

De Gemeente Amsterdam vroeg ABT om een bouwmanager die sturing kon geven en het project snel weer op de rails kon zetten. Met bouwbedrijf VolkerWessels werden strakke afspraken gemaakt en zijn prestatieverplichtingen overeengekomen. Architect, adviseurs, aannemer en directie en medewerkers van het Stedelijk Museum Amsterdam zetten de schouders er onder en het hele complex werd in februari 2012 bouwkundig opgeleverd. Daarna startte de noodzakelijke klimatiseringsperiode, om de temperatuur en luchtvochtigheid op de juiste waarden te brengen.

Kroon

In maart 2012 betrok het voltallige museumpersoneel de bovenste (kantoor)verdieping van de nieuwbouw. In juni werden de laatste punten afgehandeld en bereikte het binnenklimaat de gestelde waarden. Daarna was het hard doorwerken aan de inrichting van de kunstcollecties. In september werd, met de opening van het museum door het koningshuis, de kroon op het werk gezet. Amsterdam is weer een schitterend museum rijker.

Deel dit bericht