Stationshal Delft_opgeleverd_ABT stalen kolommen_Hans Roggen
Stationshal en stadskantoor Delft
Stadskantoor Delft_binnenstad_ABT directievoering_Hans Roggen
Stationshal en stadskantoor Delft
Stadskantoor Delft_exterieur_Mecanoo architecten_ABT ingenieurs
Stationshal en stadskantoor Delft
Stadskantoor Delft_interieur in aanbouw_ABT constructieve advisering_Hans Roggen
Stationshal en stadskantoor Delft
Project
Stationshal en stadskantoor Delft
Opdrachtgever
Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone; ProRail; Gemeente Delft
Architect
Mecanoo
Locatie
Delft
Projectomvang

30.000 m² bvo

Doorlooptijd
2008 - begin 2017

In Delft is een nieuw stadskantoor gerealiseerd met daarin de stationshal voor het ondergrondse treinstation. Het stadskantoor is de toegangspoort voor Delft en vormt de schakel tussen de historische binnenstad en de omliggende woonwijken.

Het team van Mecanoo won de prijsvraag voor de stationshal en het stadskantoor. Vanaf het begin maakte ABT samen met Deerns, LBP|SIGHT en Basalt deel uit van dit team. 
Het stadskantoor heeft een sculpturale vorm. Het sluit aan bij de omgeving door insnijdingen in de gebouwmassa. Verlaagde daklijnen op de hoeken zorgen voor een geleidelijke overgang naar de omringende bebouwing.

Grote overspanningen
Grote overspanningen zijn noodzakelijk om een nauwe samenhang te realiseren tussen het boven- en het ondergrondse deel. ABT bedacht hiervoor een heldere, eenduidige constructie. De treinreizigers bereiken de stationshal via een mezzanine aan de zuidzijde. Ter plaatse van deze mezzanine zijn kolommen uitgesloten. Het stadskantoor heeft daar een overspanning van 40 meter. Aan de noordzijde konden wel kolommen geplaatst worden. Daarom is een overspanning en een uitkraging van 20 meter voldoende. De overstekken aan de noord- en zuidzijde hebben uitkragende spanten. De stalen spanten zijn hiervoor de enige mogelijkheid. 

Bouwen op een spoortunnel
Het contact met de ontwerpers van de spoortunnel was intensief. Aannemerscombinatie Crommelijn was verantwoordelijk voor de realisatie van de tunnel en het station. ABT gaf in het voorlopig ontwerp de belastingen op de tunnelwanden en –kolommen aan. Op basis hiervan dimensioneerde Crommelijn de funderingen. Een hoge spreidbalk over de diepwandfunderingen was noodzakelijk. Verwachte zakkingen van de diepwandfunderingen vormden de input voor het opzetten en zegen van de spanten.

Het stadskantoor moet geen hinder hebben van de trillingen van de treinen. ProRail onderzocht deze trillingen. Speciale, dempende ballastmatten onder het spoor beperken de trillingen in het stadskantoor. Daarnaast werden de gevels van de stationshal berekend op hoge overdrukken aan de binnenzijde.

Bouwproces
Naast de constructie verzorgde ABT ook de aanbesteding en het bouwmanagement. Voor de communicatie en het vastleggen van besluiten maakte ABT gebruik van VISI. VISI is een softwaretool die mede door ABT is ontwikkeld. Deze tool helpt de faalkosten fors te beperken en legt genomen afspraken duidelijk vast. Bij de uitvoering was het Just in Time-principe leidend. Tijdens de uitvoering werd in het centrum van Delft gewerkt. ABT ontwierp de spanten in kleine onderdelen. De spanten zijn voorgemonteerd en gecontroleerd op maatvastheid door Hollandia B.V. Vervolgens zijn ze uit elkaar gehaald en op de bouw opnieuw geassembleerd. BAM Bouw en Techniek B.V. zorgde voor het plaatsen van de spanten.

Deel dit bericht