Glazen luifelstation Gouda
Glazen luifelstation Gouda
Project
Glazen luifel station
Opdrachtgever
Buiting Machinebouw & Staalconstructie B.V.
Architect
Associatie Sander Architecten en IAA architecten
Locatie
Gouda
Projectomvang

50 meter lang, 15 meter breed en 9 meter hoog

Doorlooptijd
2013 - 2014

Station Gouda heeft een nieuwe indrukwekkende luifel. De luifel overkapt het plein aan de noordzijde van het station. In de entreepassage, ontworpen door de associatie van Sander Architecten en IAA Architecten, wordt op speelse wijze 300 ton staal en 770 m2 glas verwerkt. De indrukwekkende luifel is 50 meter lang, 15 meter breed en 9 meter hoog. In opdracht van hoofdaannemer Buiting Machinebouw & Staalconstructie B.V. verzorgde ABT de constructieve advisering.

Constructie
De luifel bestaat uit twaalf stalen, in hoogte verlopende kolommen en zes gigantische stalen liggers. De liggers hebben een V-vormige doorsnede en zijn opgebouwd uit staalplaten van liefst 40 millimeter dik. Doordat de kolommen waarop de overkapping rust niet in een rechte lijn achter elkaar staan, en er een schaduwvoeg in de kolommen is aangebracht, krijgt de luifel een licht en speels karakter.

De dakplaten zijn uitgevoerd in gelaagd glas. Voor het glas is geen regelwerk toegepast: er ligt dus uitsluitend glas tussen de liggers. Daardoor heeft het glas niet alleen een bouwkundige, maar ook een constructieve functie. ABT werkte zowel het glas als het staal uit van hoofdontwerp tot en met de detaillering.

Deel dit bericht