Standing GardenArnhem
Project
Standing Garden
Opdrachtgever
Gemeente Arnhem
Architect
NEXIT Architecten | Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur
Locatie
Arnhem
Projectomvang

294 m2 gevel
55 m2 bvo

Doorlooptijd
2005 - 2011

Standing Garden, de meest groene gevel van Nederland staat in Arnhem. De groene gevel is ontworpen door Nexit Architecten en Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur. De gevel bestaat uit verticale zuilen met beplanting. ABT is ingeschakeld voor onder meer de engineering van dit groene gevelontwerp. De vraag was hoe zo’n groot vlak met groene beplanting overeind zou blijven zonder de oude bestaande muur over te belasten. Na uitvoerig onderzoek te hebben gedaan is tot de conclusie gekomen dat de muur op eigen poten moest komen te staan. 

Constructie
De constructie bestaat uit verzinkte, stalen basiskorven die zijn gevuld met lavasteen en sedum. De elementen zijn stapelbaar en de lage elementen kunnen zelfstandig worden geplaatst. Hierdoor vormt de nieuwe constructie geen extra belasting op de bestaande gevelconstructie. De hoge elementen hebben twee koppelingen naar de bestaande gevel en geven een beperkte extra belasting ter hoogte van de bestaande verdiepingsvloer. 

Onderhoud
Groen heeft licht en water nodig. De ellipsvorm van de stapelbare elementen zorgt ervoor dat de schaduwwerking minimaal is en de beplanting zoveel mogelijk zonlicht ontvangt. In de elementen is een irrigatiesysteem geïntegreerd waardoor de beplanting ook altijd voldoende water krijgt.

Slimme oplossing
Een slimme prefabricage heeft geleid tot een uiterst snelle uitvoering: vier zuilen van 10,5 meter zijn in slechts 2 dagen gerealiseerd. De groene gevel staat in een wijk waarbij weinig ruimte is voor traditionele groeninvullingen. Dankzij deze innovatie oplossing wordt de leefkwaliteit aanzienlijk verbeterd en levert het een bijdrage aan de CO2-reductie.

Rol ABT
ABT is als constructeur, civiel technisch adviseur en bouwtoezichthouder betrokken geweest. Daarnaast heeft ABT ook het kostenadvies en Stabu bestek verzorgd.

Prijzen
De Standing Garden won in 2012 de Green Building Award. Een prijs voor de meest bijzondere en innovatieve daktuin of groene gevel. 

Foto's
Mecanoo
Deel dit bericht