Stadskantoor
StadskantoorVlaardingen
Project
Stadskantoor Vlaardingen
Opdrachtgever
Gemeente Vlaardingen
Architect
Kraaijvanger
Locatie
Vlaardingen
Projectomvang

Nieuwbouw 5.300 m² bvo
Renovatie 500 m² bvo

Doorlooptijd
2009 - 2014

Het pand van het stadskantoor Vlaardingen is midden jaren '70 gebouwd en de gemeente vroeg ABT of hergebruik mogelijk was. ABT onderzocht de kelder op lekkages en beoordeelde de kwaliteit van het betonskelet. Ook werd de oude constructie tegen het licht van de huidige voorschriften gehouden. Het eindoordeel was positief waardoor renovatie mogelijk was. 

Voordelen van renovatie
Renovatie heeft meerdere voordelen. Het is goedkoper dan nieuwbouw, omdat het casco al aanwezig is. De bouwtijd blijft beperkt en de omgeving ervaart minder overlast. Renovatie is ook eenvoudiger: het pand, dat in het hart van Vlaardingen ligt, is moeilijk te bereiken met groot materieel en materiaal. Renovatie vereist minder verkeersbewegingen door minder grote vrachtwagens.

Constructief onderzoek
De bestaande hoofddraagconstructie werd ontdaan van alle bouwkundige onderdelen en vervolgens hergebruikt. ABT onderzocht de constructieve aspecten van een aantal ingrepen. Het ging daarbij om de sloop van bouwkundige gevels, het aanbrengen van sparingen voor trappen en lift in bestaande betonvloeren, het deels slopen van de dakopbouw boven de vierde verdieping en het aanbrengen van een nieuwe staalplaatbetonvloer. Ook adviseerde ABT over een nieuwe dakopbouw voor installaties, reparatie van de bestaande kelder, realisatie van een nieuwe toegang voor de fietsenstalling en over een nieuwe glazen verbindingsbrug.

Sloopwerkzaamheden
De sloopwerkzaamheden werden op deskundige wijze uitgevoerd door Beelen Waste Innovators. ABT hield constructief toezicht en de Gemeente Vlaardingen oefende bouwkundig toezicht uit tijdens de sloopwerkzaamheden. Met Beelen is zorgvuldig afgestemd welke onderdelen gedemonteerd moesten worden zodat het betoncasco voldoende kwaliteit overhoudt om te hergebruiken.

Ontwerp
Architect Kraaijvanger ontwierp een volledig nieuwe gevel, die de contouren van het huidige gebouw volgt. Ook breidde Kraaijvanger het gebouw uit met een publiekshal op de begane grond. Het stadskantoor is duurzaam, dankzij toepassing van duurzame materialen, hergebruik van materialen, uitstekende isolatie en een milieuvriendelijke energievoorziening. Vlaardingen is dus in alle opzichten klaar voor de toekomst.

Deel dit bericht