StadskantoorHeerlen
Project
Stadskantoor Heerlen
Opdrachtgever
Gemeente Heerlen
Architect
Mecanoo
Locatie
Heerlen
Doorlooptijd
2017-2021

De combinatie Jongen-Mecanoo-ABT-Meelis-Dijkoraad is samen tot de ideale gebouwvorm gekomen voor het Stadskantoor Heerlen. Vanaf een blanco vel hebben alle partijen hun input gegeven. Gezamenlijk én in dialoog met de gemeente kwam het ideale ontwerp uit de bus. Daarmee werd een groot draagvlak binnen het team gecreëerd. Groter dan in gevallen dat de basis contouren al staan.

Licht en ruimte

Er zitten veel voordelen aan dit ontwerp met betrekking tot ruimte, flexibiliteit, energieverbruik en materiaalgebruik. Het huidige stadskantoor is hoogbouw en sluit de stad als het ware op. Het nieuwe ontwerp geeft daar licht en ruimte voor terug. Het monumentale Raadhuis wordt daar op strategische wijze aan verbonden

Verbinden

‘Verbinden’ was voor de opdrachtgever een onomstreden uitgangspunt voor de aanbesteding. Bij Jongen-Mecanoo-ABT-Meelis- Dijkoraad komt dat in alle vezels terug. Zowel in het ontwerp als in de samenwerking. In het stadskantoor worden de stad, de bewoners en werknemers met elkaar verbonden. Wanneer je het stadskantoor binnenloopt zal het natuurlijke licht je eenvoudig de weg laten vinden.

Kennis

Het definitief ontwerp is inmiddels gereed, de sloop van het huidige stadskantoor is gestart en in april 2019 start de bouw. Ook daarin staat verbinding centraal en wordt kennis geleidelijk overgedragen. Ontwerp en bouw lopen naadloos in elkaar over, maar ABT blijft betrokken om te helpen en te leren.

Rol ABT

De rol van ABT is het technisch waarmaken van het plan op het gebied van veiligheid en functionaliteit. Door middel van korte lijnen binnen ABT zijn ontwerpvoorstellen integraal beschouwd en geoptimaliseerd. Op basis daarvan kan snel een besluit worden genomen over de beste variant voor het project. Een voordeel is dat de vergaderingen met een compacter team en in kortere tijd plaatsvinden, doordat er één aanspreekpunt van ABT bij de vergadering aanwezig is die de breedte van het advies inbrengt.

Beeld: © Mecanoo

Deel dit bericht