StadshuisNieuwegein
StadshuisNieuwegein
StadshuisNieuwegein
Project
Stadshuis
Opdrachtgever
Gemeente Nieuwegein, Projectbureau Binnenstad
Architect
3xN (Aarhus, Kopenhagen Denemarken)
Locatie
Nieuwegein
Projectomvang

27.000 m² bvo 

Doorlooptijd
2006 - 2011

Het Stadshuis in Nieuwegein is een gestapeld multifunctioneel gebouw waarin ook de bibliotheek, het CWI en diverse winkels zijn gehuisvest. Het Deense architectenbureau 3XN wilde het verschil in publieke en private functies in de gevel tot uitdrukking brengen en ontwierp een gelaagde gevel, bestaande uit een meer open en een meer gesloten deel. 

3D illusie
Adviseur en lokale architect ABT uit Delft voerde een uitgebreid testprogramma uit. De kunst was om de tweede huid een driedimensionale effect te bereiken, de zon te weren en het doorzicht van binnenuit niet te verstoren. Als motief voor de grafische print kwam een geometrisch patroon uit de bus waarbij de hoeken dezelfde zijn als die van de verdraaide plattegrond van het gebouw.
Zeefdruk gaf de beste resultaten. Om verschillende schaduweffecten op te roepen werden vier soorten lijnen gebruikt. Met die combinatie komt de vlakwerking met een illusie van schaduw goed tot zijn recht. Daarbij werd gekozen voor een grijze zonwerend PVB-folie. 

De eerste huid van de gevel bestaat uit betonnen sandwichelementen met raamstroken en vormt een volwaardige klimaatscheiding. In de ruime centrale hal realiseerde Metaglas een 28 meter lange geluidsdichte glazen scheidingswand met volglas deuren.

Rol ABT
Bij dit project was ABT verantwoordelijk voor de bouwkundige planuitwerking, bouwtechniek en regelgeving. Daarnaast was ABT co-architect van 3xN, en was ze betrokken bij de constructieve advisering (voorontwerp-fase), constructief ontwerp en installatietechnische advisering (voorontwerp-fase).

Foto's
Rob Hoekstra
Rob Hoekstra
Rob Hoekstra
Rob Hoekstra
Rob Hoekstra
Deel dit bericht