StadhuiskwartierDeventer
StadhuiskwartierDeventer
StadhuiskwartierDeventer
Project
Stadhuiskwartier
Opdrachtgever
Gemeente Deventer, sector Werken en Vastgoed
Architect
Neutelings Riedijk Architects
Locatie
Deventer
Projectomvang

13.500 m² bvo

Doorlooptijd
2009 - 2016

Met het nieuwe Stadhuiskwartier brengt de gemeente Deventer de levendigheid terug naar een verlaten stukje binnenstad. Het stadsbestuur en alle gemeentelijke diensten hebben een plek in dit bijzondere en duurzame overheidsgebouw. Hier ontmoeten inwoners, bezoekers en medewerkers van de gemeente elkaar. Samen geven ze vorm aan de stad.

Het Stadhuiskwartier verbindt een monument met een nieuw en duurzaam gebouw: het oude stadhuis en het nieuwe stadskantoor. Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten sluit aan bij de typische Deventer stedenbouwkundige structuur van tuinen en binnenpleinen, verbonden door paden, steegjes, gangen en poorten.

Planuitwerking en contractmanagement
Het project omvat twee delen. Het nieuwbouwdeel omvat ongeveer 13.500 vierkante meter. Het tweede projectdeel omvat verduurzaming van historische delen. De uitvoering volgens een geïntegreerd contract (UAV-gc) startte medio 2013. ABT verzorgde de gehele bouwkundige planuitwerking, evenals het ontwerp- en contractmanagement

ABT heeft in samenwerking met de aannemer, timmerfabriek en Stichting Keuringsbureau Hout (SKH) te Wageningen de detaillering van de kolossale eiken kozijnen, de lijmverbindingen en de veroudering onder invloed van weer, wind en UV-werking verder geoptimaliseerd. De gevel is in meerdere opzichten een technisch hoogstandje. Kunst geïntegreerd als vaste zonwering in de vorm van vingerafdrukken. De Deventenaren gaven hier mede vorm aan. De bevestiging van de vingerafdrukken was geen sinecure. Uiteindelijk kwam ABT met een eenvoudige oplossing: een simpel aluminium stripje zorgt ervoor dat de roosters degelijk bevestigd zijn en toch kunnen scharnieren. Zo is onderhoud en bewassing van het glas mogelijk en zijn de ornamenten geborgd tegen diefstal en valgevaar. 

Het ontwerpmanagement zag toe als vertegenwoordiger van de Opdrachtgever op de inhoudelijke afstemming van de 11 deelprojecten binnen de esthetische, technische en financiële kaders. Hierbij zijn de overige projectteamleden op een proactieve wijze bij het proces betrokken. De ontwerpmanager was de spil tussen de partijen in de uitwerking. De contractmanager kon zich hierdoor volledig richten op het naleven van de contractuele verplichtingen. De ontwerp- en contractmanager waren verantwoordelijk voor de aansturing van de ontwerpers, adviseurs en opdrachtnemer(s) en vormde samen met de opdrachtgever een ‘drie-eenheid’ op het kruispunt tussen bouw en gemeente Deventer als gebruiker.

Duurzaam gebouw
Het Stadhuiskwartier is één van de duurzaamste overheidsgebouwen in Nederland (BREEAM–NL 2011 V1.0 EXCELLENT). Voor het dichten van de kappen is oud zink hergebruikt. Fossiele brandstoffen voor verwarming en koeling zijn onnodig. Elektriciteit komt van zonnepanelen op het dak, aangevuld met groene elektriciteit. Alle duurzaamheidsmaatregelen zijn optimaal afgestemd. Het gaat onder andere om warmte- en koude-opslag en waterbesparing door toiletten met spoelonderbrekers en kranen met volumebegrenzers. Daarnaast heeft het gebouw deels groene daken met isolerende sedums en mossen.

Foto's
Neutelings-Riedijk
Neutelings-Riedijk
Neutelings-Riedijk
Neutelings-Riedijk
Neutelings-Riedijk
Deel dit bericht