Sportcampus ZuiderparkDen Haag
Sportcampus ZuiderparkDen Haag
Project
Sportcampus Zuiderpark
Opdrachtgever
Gemeente Den Haag en De Haagse Hogeschool
Architect
FaulknerBrowns Architects
Locatie
Den Haag
Projectomvang

32.230 m² bvo

Doorlooptijd
2014 - 2017

Op de plaats van het voormalige voetbalstadion van ADO Den Haag is Sportcampus Zuiderpark gebouwd. Het gebouw omvat onder andere een topsporthal, een dubbele breedtesporthal, een turnhal en lesruimten voor de Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan.

Groen gebouw in groene omgeving
FaulknerBrowns Architects ontwierp in opdracht van gemeente Den Haag een bijzonder en duurzaam complex van 200x150 meter. ABT assisteerde de Engelse architecten vanaf de ontwerpfase en was verantwoordelijk voor de bouwkundige ontwerpcoördinatie en - uitwerking tot en met de realisatie. Ook tekende ABT voor het ontwerp van de hoofddraagconstructie en is verantwoordelijk voor het geotechnisch ontwerp.

In hoofdlijnen bestaat het gebouw uit drie verschillende zones, samengebracht onder één dak van ruim 20.000 m2. Het dak loopt vanaf de hoofdentree omhoog naar een maximale hoogte van 25 meter, waarmee het gebouw goed in de parkomgeving past. Het dak is afgewerkt met mos-sedum en zo'n 5.000 m2 aan zonnepanelen en zonnecollectoren. Samen met een warmte-koudeopslag en tal van warmte-, water- en energiebesparende maatregelen, zal het sportcomplex CO2-neutraal zijn.

ABT ontwierp een efficiënte constructie gebaseerd op vakwerken van de grote overspanningen. Door optimalisatie van de vorm van de vakwerken werd de hoeveelheid staal in het dak verder beperkt.

Schitterende gevel
De gevel van het gebouw bestaat uit zwarte prefab beton panelen met een verticaal reliëf vanaf maaiveld. Het lint maakt de gevel letterlijk schitterend: 11.000 op het oog unieke losanges (een ruitvorm) van rood geëtst roestvast staal met verlopende uitkragingen en schuinstanden geven het gebouw een dynamische uitstraling. Om de in hoogte verlopende gekromde gevel met variabele buitenmaat mogelijk te maken maakte ABT gebruik van een parametrisch model.

Tekla BIM Award
Het project Sportcampus Zuiderpark heeft zowel de Tekla BIM Award gewonnen in de categorie Speciale aandacht met het constructiemodel als de Tekla Global BIM Award. Uit het juryrapport blijkt dat de samenwerking en efficiënt informatiegebruik doorslaggevend was. Lees hier meer.

Ook is Sportcampus Zuiderpark genomineerd voor BNA Beste gebouw van het jaar en de Nationale Staalprijs in de categorie utiliteitsbouw

Timelaps
Bekijk onderstaand de bouw van het enorme sportcomplex in 2 minuten!

Foto's
Deel dit bericht