Saxion HogeschoolEnschede
Saxion HogeschoolEnschede
Project
Saxion Hogeschool
Opdrachtgever
Saxion
Architect
IAA Architecten
Locatie
Enschede
Projectomvang

Circa 8.500 mbvo

Doorlooptijd
2014-2015

In het midden van hartje Enschede, ligt het nieuwe ambitieuze onderwijsgebouw Saxion. Dit gebouw biedt anno 2015 onderdak aan diverse technische labs, de Pabo, algemene onderwijsruimten en de allereerste LEGO Education Innovation Studio. Het Saxion bestaat momenteel uit vier verschillende delen (A t/m D), die elk bestaan uit drie tot vijf lagen. De vier gebouwen zijn bovengronds met elkaar verbonden via loopbruggen en ondergronds via een U-vormig souterrain.

Het gebouw is een design van IAA Architecten. De eigentijdse, sobere architectuur sluit perfect aan op het bestaande traditionele gebouw ‘De Maere’. De uitbreiding van het complex met 8.000 vierkante meter is een waardevolle ontwikkeling voor de Enschedese Stadscampus. De bouw van het Saxion is inmiddels voltooid en 9 juli jongstleden symbolisch geopend.

Groen schoonbeton & CUR100-norm
De gehele betonconstructie van het Saxion is uitgevoerd in duurzaam schoonbeton. Hand in hand met Haafkes / Plegt-Vos en diverse betontechnologen is ABT er in geslaagd om het optimale resultaat te bereiken met beton. In het project is tevens ook voor het eerst de vernieuwde CUR100-norm toegepast. Deze nieuwe norm bewaakt de afstemming tussen de diverse disciplines en besteedt veel aandacht aan de  het specificatie schoonbeton.

 

Afbeelding: Saxion_Enschede_schoonbeton_duurzaamheid_ABT

Duurzaamheid
Saxion had belangrijke doelstellingen ten aanzien van duurzaamheid van het nieuwe gebouw. Immers, een flexibel gebouw met adaptief vermogen verlengt de levensduur aanzienlijk. Om duurzaamheid binnen het gebouw te waarborgen, is er rekening gehouden met flexibiliteit in het ontwerp, betonkernactivering in de vloeren en een lage score op het milieuprofiel van het toegepaste beton.

Rol ABT
ABT heeft voor de Stadscampus het geotechnische advies, akoestische advies, kwaliteitstoezicht en de coördinatie van het schoonbeton verzorgt. Verder heeft ABT ook constructief advies gegeven op het gebied van indeling, functie, installatie, belasting en afstootbaarheid.

Foto`s
Deel dit bericht