Saxion_Apeldoorn_hoogste punt bereikt_ABT
Saxion Apeldoorn
Saxion_Apeldoorn_hoogste punt bereik_banner
Saxion Apeldoorn
Saxion_Apeldoorn_hoogstepunt_render
Saxion Apeldoorn
Project
Saxion Apeldoorn
Opdrachtgever
Saxion
Architect
IAA Architecten
Locatie
Apeldoorn
Projectomvang

2500 m2 bvo

Doorlooptijd
2016

Op de voormalige plek van de Nettenfabriek gaat Saxion haar twee Apeldoornse opleidingen huisvesten: Security Management en Hoger Hotelonderwijs. Een voor studenten uitermate geschikte locatie, pal naast het station, met een totaal vloeroppervlak van circa 2500 m2.

In opdracht van Saxion heeft IAA architecten een project ontworpen waar nieuwbouw en oudbouw samen komen. Een bijna volledig glazen nieuwbouw bestaande uit 4 bouwlagen, met een L-vormige plattegrond, omarmt de meer dan 140 jaar oude Nettenfabriek.

Constructie
De constructie van de nieuwbouw staat volledig los van het bestaande gebouw. Tussen de nieuwbouw en oudbouw bevindt zich een atrium. Het constructieconcept bestaat uit stalen kolommen met stalen liggers, in verband met de gewenste transparantie. Om aan de brandveiligheidseisen te voldoen worden de stalen kolommen gevuld met beton, en de liggers brandwerend geschilderd.

Duurzaamheid speelt een centrale rol in dit project: er is een demontabele constructie ontworpen en de klimaatvloer is uitgevoerd met betonkernactivering, zonder druklaag (reduce the carbon footprint). Door dit vloerconcept ontstaat een volledig droge bouw.

De schijfwerking van de vloer wordt gewaarborgd door middel van het vullen van de kelkvoegen van de klimaatvloeren, en aan de hand van de stalen dookverbindingen van de vloer met het staatskelet.

IAA Architecten

Fundatie
Het project is grotendeels gefundeerd op staal. Aan één zijde van het gebouw bevindt zich een paalfundering in verband met de bestaande bebouwing naast de nieuwbouw. Met oog op de uitvoeringsfase, zijn er kleine aanpassingen doorgevoerd in verband met een dikke funderingspoer voor een schoorsteenmast in de grond. Ook hier is rekening gehouden met de interactie met het bestaande gebouw.

Het nieuwe gebouw moet in de toekomst onderdak bieden aan circa 900 studenten. ABT is in dit project verantwoordelijk voor het constructief ontwerp, geotechnisch advies, akoestisch advies en kwaliteitstoezicht in de uitvoeringsfase. Daarnaast verzorgt ABT de uitvoeringsengineering. 

Timelapse
Bekijk nu de timelapse van het bouwproces. 

;

 

Deel dit bericht