Rozet
RozetArnhem
Rozet
RozetArnhem
Rozet
RozetArnhem
Rozet
RozetArnhem
Project
Rozet
Opdrachtgever
Gemeente Arnhem
Architect
Neutelings Riedijk Architecten
Locatie
Arnhem
Projectomvang

12.000 mbvo

Doorlooptijd
2010 - 2013

Rozet is het nieuwe huis voor de verschillende culturele en educatieve instellingen in Arnhem. De ligging is uniek. Rozet staat tegenover het opvallende Feestaardvarken van Koninklijke Burgers’ Zoo en grenst aan de historische kelders van Arnhem. Het gebouw is als verlengstuk van de openbare ruimte de verbindende schakel tussen het centraal station van UN-studio met de binnenstad van Arnhem. 

Neutelings Riedijk Architects heeft Rozet ontworpen als een verlenging van de stedelijke route. Met haar culturele en educatieve programma vormt Rozet een ankerpunt aan deze route en fungeert als aanjager van toekomstige stadsontwikkeling.

Betonnen gevel
Het 12.000 m2 grote gebouw kenmerkt zich door de toepassing van beton. De buitengevel is opgebouwd uit zandkleurige, verticale prefab betonelementen. Deze zijn voorzien van reliëfs en rozetten die de gevel textuur geven. De rozetten staan symbool voor het bundelen en delen van kennis, informatie en inspiratie. De verticale lamellen doen enerzijds dienst als vaste zonwering en laten anderzijds het daglicht diep doordringen door de hoge verticale ramen. Bij de technische uitwerking van de buitengevel heeft het Building Envelope Engineering (BEE) team van ABT al geanticipeerd op de bouwvolgorde van de toekomstige aannemer. De wijze van detaillering heeft het mogelijk gemaakt de gevels snel wind en waterdicht te maken zodat de afbouwfase kan starten.

Beheersbaar ontwerpproces
BIM heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van dit innoverende project. Met behulp van een BIM-omgeving werd het ontwerpproces beheersbaar. Ook werd 3D-informatie gebruikt bij de engineering en feitelijke productie van diverse gebouwonderdelen. Zoals het prefab beton van de 3D-gevelelementen.

Het verlengstuk van de openbare ruimte is vormgegeven middels een immense trap vanuit de kelder tot aan de bovenste verdieping. Deze inpandige loopstraat wordt geflankeerd door een eiken vitrinewand. Een kluwen van voorwaarden zoals beveiliging, luchtvochtigheid, UV wering, uitlichting van de te presenteren objecten en constructieve spelregels zijn uiteindelijk door ABT wederom met gebruik van 3D-engineering ontrafeld en vertaald naar het architectonische beeld.  

Uitvoeringsbegeleiding
Tijdens de uitvoering fungeert ABT binnen het team van opdrachtgever, architect en adviseurs als spin in het web. Risicobeheersing en integrale procesbenadering zijn daarbij de belangrijkste disciplines. Bij Rozet lag de uitdaging er vooral in te zorgen dat de vijf eindgebruikers precies wisten wat ze mochten verwachten. Dat lijkt eenvoudiger dan het is. Door de tijdens het bouwproces opkomende wensen tóch te realiseren voorkom je teleurstellingen na opleveringen en - nóg belangrijker - resulteert het in een tevreden gebruiker. 

Prijzen
Het cultuurhuis Rozet heeft al meerdere prijzen mogen ontvangen. Zo is het kenniscluster in 2016 genomineerd als 'Beste gebouw ter Wereld', ontving het in 2014 de ARC Interieur Award en benoemde de jury van BNA Rozet tot het Beste gebouw van het Jaar 2014. 

Deel dit bericht