Project
ROC Twente
Opdrachtgever
ROC Oost - Nederland Hengelo
Architect
IAA Architecten
Locatie
Hengelo
Projectomvang

Renovatie 5.000 m2 bvo
Nieuwbouw 45.00 m2 bvo

Doorlooptijd
2002 - 2008

Historie

Stork was één van de belangrijkste metaalbedrijven van Nederland. Toen de zware industrie zich steeds meer in lagelonenlanden begon te vestigen, raakte ook Stork in de problemen. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw stond het enorme monument aan de rand van Hengelo leeg. Zonde. Niet alleen van de ruimte, maar ook stond er een aantal prachtige gebouwen.

Oud en nieuw

Een van de mooiste gebouwen is zonder twijfel de hal van de voormalige ijzergieterij uit 1902. Voor architect Harry Abels van IAA Architecten en Architectenbureau Maarten Fritz was het dan ook duidelijk dat deze ruimte een bijzondere plek in het nieuwe ROC moest gaan krijgen. Het probleem was dat de hal met haar ruim 2700 m2 eigenlijk te groot was als verkeersruimte in deze school. De opdrachtgever zag echter het belang in van het behoud van de hal. De liefde voor het maken van bijzondere dingen druipt bij wijze van spreken van de gietijzeren kolommen af. Daarnaast werd er IPSV-subsidie ontvangen waardoor de hal gerestaureerd en geconserveerd kon worden.

Hal

De hal zorgt nu voor oriëntatie in het grote gebouw, maar biedt studenten en staf ook bijzondere ontmoetings- en werkplekken. Daarnaast heeft de hal ook nog een rol in het beheersen van het binnenklimaat. Zij dient als voorraadbuffer voor verse lucht, waarbij zonneschoorstenen zorgen voor natuurlijke trek door het hele gebouw.

Kolommen

De nieuwe, opvallend sierlijke gietijzeren kolommen bij de hoofdentree refereren aan de oorspronkelijke functie van de hal: het gieten van complexe vormen. Maar ook de betonnen kolommen in de nieuwbouw hebben een bijzonder ontwerp gekregen. Zij zijn getailleerd. De structuur zorgt er voor dat het gebouw flexibel gebruikt kan worden.

Rol ABT

ABT was verantwoordelijk voor de constructieve advisering, bouwkostenmanagement, bouwplaatsmanagement, geotechnische advisering, advies schoon beton en de inspecties van de draagconstructies.

Foto's
ROC Twente
ROC Twente
ROC Twente
ROC Twente
ROC Twente
ROC Twente
ROC Twente
Deel dit bericht