ROC Level
ROC LevelLeiden
ROC Level
ROC LevelLeiden
Project
ROC Level
Opdrachtgever
Community College Leiden B.V. / 2e fase Visser & Smit Bouw
Architect
Meyer en Van Schooten Architecten bv
Locatie
Leiden
Projectomvang

Bovenbouw 38.000 m² bvo
Ondergrondse parkeergarage 19.000 m² bvo 

Doorlooptijd
2004 - 2013

Bouwen langs de spoorlijn, naast een academisch ziekenhuis en midden in de stad vraagt om bijzondere methoden. Het nieuwe ROC in Leiden ‘Level’ staat op zo’n locatie. Een grote school, hotel, horeca en kantoren zijn in de Level gehuisvest. De wens was om het gebouw van 60.000 m2 oppervlakte menselijk te houden. Meyer en Van Schooten Architecten heeft het gebouw daarom voorzien van allerlei grote vides en atria.

De ‘truc’ om een goede en efficiënte constructie te ontwerpen is om te streven naar een zo’n helder mogelijke opzet. De plattegrond verraadt die helderheid. Met grote vides, weinig steunpunten en dus grote overspanningen, hangconstructies en noodzakelijke opvangconstructies zijn de randvoorwaarden ingewikkeld, maar de draagconstructie is nog altijd begrijpelijk.

Ondergrondse parkeergarage
De aanleg van de parkeergarage luisterde nauw omdat de Nederlandse Spoorwegen strenge eisen hanteerden met betrekking tot de toegestane vervormingen. Vervormingen konden ontoelaatbare verzakkingen van de spoorrails veroorzaken. Met behulp van Total Station is de bouw van de kelder en de gevolgen hiervan exact in de gaten gehouden.

De slechte bereikbaarheid en de kleine afmetingen van de bouwplaats bepaalden de keuze voor het bouwsysteem. Er is gekozen voor prefab beton met grote stalen hulpconstructies, waarbij in het werk gestorte betonnen schachten voor de stabiliteit zorgen.

Deel dit bericht