Rijkswaterstaat Westraven
Rijkswaterstaat WestravenUtrecht
Rijkswaterstaat Westraven
Rijkswaterstaat WestravenUtrecht
Rijkswaterstaat Westraven
Rijkswaterstaat WestravenUtrecht
Project
Rijkswaterstaat Westraven
Opdrachtgever
Rijksgebouwendienst Dir. Programma’s en Projecten
Architect
Cepezed
Locatie
Utrecht
Projectomvang

Nieuwbouw 23.000 m² bvo
Renovatie hoogbouw 27.000 m² bvo
4.000 m² entreestraat en binnentuin

Doorlooptijd
2002 - 2008

Het kantoorgebouw Westraven was een typisch sick building. Mensen werden letterlijk ziek in dit gebouw. Sloop had gekund maar daarmee was een op zich prima constructie vernietigd. Besloten werd daarom om de constructie in stand te houden, maar de gevel volledig te strippen en aan de voet van de toren uitbreiding te realiseren.

Bovendien was het gebouw te donker en konden de gebruikers zich slecht in het gebouw oriënteren. Hij heeft de gebouwkarakteristieken verbeterd door een aantal vier verdiepingen hoge atria in het gebouw aan te brengen die verspringend in de west- en oostgevel zijn aangebracht. Uiteraard betekende dit dat een deel van de vloervelden moest worden gesloopt maar daglicht kan nu veel dieper het gebouw binnendringen. Bovendien maken de atria door het uitzicht direct duidelijk aan welke kant van het gebouw men zich bevindt. Ten slotte is het contact tussen de verschillende verdiepingen verbeterd.

Gevel
Uiteraard moest de gevel ook worden vervangen. Uitgangspunt hierbij was dat de gebruikers het raam moesten kunnen openen. Bij een dergelijke hoge toren ligt een dubbele huidgevel dan voor de hand. Voor de noordgevel – waar het verkeer op de A12 voor het gebouw langs raast – is inderdaad zo’n traditionele dubbele huidgevel toegepast. Voor de andere gevels is een nieuw type ontwikkeld waarbij het buitenste blad gevormd wordt door een geweven, teflon gecoat glasvezeldoek. Dit doek fungeert als zonwering en voorkomt opwarming van de spouwruimte. Daarnaast reduceert zij de windsnelheid zodanig dat zelfs op de hoogste verdiepingen de ramen geopend kunnen worden.

Nieuwbouw
De nieuwbouw kan als een soort doos-in-doos constructie worden beschouwd. Tussen de kantoorvingers zijn glazen overkappingen aangebracht die als klimaatbuffer fungeren. De nieuwe vleugels hebben een opvallend lichte staalconstructie. Om de vereiste flexibiliteit te bereiken zijn in de nieuwe kantoren wingplaatvloeren toegepast.

Prijzen
Het gebouw heeft vele prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Daylightaward 2008 en de Nederlandse Bouwprijs 2009

Deel dit bericht