Rijkswaterstaat
RijkswaterstaatAssen
Rijkswaterstaat
RijkswaterstaatAssen
Project
Rijkswaterstaat Assen
Opdrachtgever
Rijksgebouwendienst Direct Projecten Groningen
Architect
24H architecture
Locatie
Gelegen aan de A28
Projectomvang

1.637 m2 bvo

Doorlooptijd
2009 - 2011

De natuur gold als belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerp van het districtskantoor voor Rijkswaterstaat in Assen. Een grote vide vormt het hart van het gebouw. Daglicht komt binnen via de grote glaspui op het oosten.

Hout en beton
Deze glaspui heeft net als het grootste deel van het gebouw een houten draagconstructie. Hout is gekozen als basisbouwmateriaal voor zowel het casco als het exterieur. Gelamineerde lariks spanten dragen het dak en de verdiepingsvloer waarvoor Lignatur massief vuren vloerplaten zijn gebruikt. De onderzijde van de houten kanaalplaten is geperforeerd en er ligt geluiddempend materiaal op basis van houtpulp in de kanalen, waardoor een goede akoestiek werd verkregen.

Om het geluid van de A28 te weren is de zuidgevel opgebouwd uit betonnen geprefabriceerde elementen. Het schone beton blijft in het zicht. De architecten willen dat het mooi gaat verouderen; het beton moet groen worden. Het beton zal door sleuven lang nat blijven en zo begroeien met algen en mos.

Draagstructuur
De draagstructuur van het gebouw is van hout. Gelamineerde lariks spanten dragen het dak en de verdiepingsvloer. De spanten hebben drie oplegpunten: een houten kolom in de gevel, een houten tussenkolom en een dragende houten binnenwand van dikke kruislings verlijmde vuren planken als eindoplegging.

Gesegmenteerde dakopbouw
In tegenstelling tot de vloer zijn de houten elementen van het dak niet óp de spanten gelegd maar ertussen gehangen. Dat beperkt het volume van het gebouw en dat is efficiënter stoken. Aan de bovenzijde steken de houten liggers boven het dak uit, waar ze zijn afgewerkt met koper. Dat zorgt voor een segmentering van het met sedum begroeide dakvlak.

Verwarming en ventilatie
Rijksgebouwendienst eist dat haar nieuwe gebouwen minimaal een energielabel C hebben. Door een kleine extra investering in zonnecellen op het dak is uiteindelijke label A behaald.

Op de betonnen vloer van de begane grond en de houten kanaalplaten van de verdiepingsvloer is een Climalevel-vloer gelegd. Dit is een vloerverwarmingssysteem waarin tevens ventilatielucht wordt voorverwarmd. In de zomer wordt met hetzelfde systeem gekoeld, waarbij de vloerverwarmingsbuizen tevens zorgen voor koeling van de ventilatielucht.

Rol ABT
Bij dit project was ABT verantwoordelijk voor de kostenraming, het constructief ontwerp, constructieve advisering, bouwkostenmanagement en ontwerp samen met de architect.

Deel dit bericht