Rijkspaviljoen FloriadeVenlo
Rijkspaviljoen FloriadeVenlo
Rijkspaviljoen FloriadeVenlo
Project
Rijkspaviljoen Floriade
Opdrachtgever
Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie
Architect
2D3D Ontwerpers B.V.
Locatie
Venlo
Projectomvang

500 m2 bvo

Doorlooptijd
2010 - april 2012

De Floriade is de Wereld Tuinbouw Expo die eens in de tien jaar in Nederland plaatsvindt. Technisch één van de meest interessante gebouwen op de Floriade 2012 in Venlo was het Rijkspaviljoen My Green World. Het paviljoen dat in opdracht van de Ministeries van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie én van Infrastructuur en Milieu is ontworpen door 2D3D Ontwerpers B.V., liet allerlei vernieuwingen zien op het gebied van onder meer Energie, Water en Chemie. Zij doet dit door allerlei zintuigen te prikkelen.

Boon
De ontwerpers hebben een complexe ellipsvorm bedacht die doet denken aan een boon, maar wel één met heel veel gaten. Voor de constructie is een systeem gezocht dat de ruimtelijkheid van de vorm recht zou doen. Kolommen en andere traditionele dragers voldeden dus uiteraard niet. Het 3D-modelleren met behulp van Rhino-software en de applicatie Grasshopper leverde een constructie op die beschouwd kan worden als een aaneenschakeling van zogenaamde Zöllinger-elementen. Hierbij werken houten lamellen samen met een constructieve beplating.

Puzzel
Voor de beplating is 27 mm dik gelamineerd fineer gebruikt. De naden tussen de platen zijn structureel verlijmd. Zij zijn vervolgens op een raamwerk van rand- en tussenribben en diagonalen bevestigd en ook voor deze elementen is gelamineerd hout toegepast. Het grote voordeel hiervan is dat de vezels in de richting van de krachtswerking konden worden gelegd. De dwarsfineren zorgen ervoor dat het geheel als plaat fungeert.

Het volume is helemaal zelfdragend en los gehouden van de vloeren. Uit de computerberekeningen bleek dat door de scheefstand het volume  op een aantal plaatsen lokaal trekstangen en dubbele ribben aangebracht moesten worden om de grote krachten op te nemen.

Het hout is door een robot op maat gezaagd en geheel als een puzzel bestaande uit 1000 onderdelen en 138 elementen naar de bouwplaats vervoerd voor montage.

Rol ABT
Constructieve advisering, bouwtechnische advisering, directievoering en toezicht, installatietechnische advisering, directiebegroting. 

Foto's
Metsawood
Metsawood
Deel dit bericht