Rijksmuseum
RijksmuseumAmsterdam
Rijksmuseum
RijksmuseumAmsterdam
Project
Rijksmuseum
Opdrachtgever
J.P. van Eesteren B.V.
Architect
Pierre Cuypers
Locatie
Amsterdam
Doorlooptijd
2010 - 2011

Het Rijksmuseum bestaat al meer dan 125 jaar. Het huidige gebouw, ontworpen door architect Pierre Cuypers, werd in 1885 in gebruik genomen. Het is een erg imposant gebouw dat na meer dan honderd jaar intensief gebruik aan een fundamentele opknapbeurt toe was. In 2000 is door het toenmalige kabinet besloten om het gebouw grondig te renoveren en na een lange aanloop startten de werkzaamheden in 2004. In 2012 volgde de oplevering van het hoofdgebouw en begon de inhuizing. Door deze aanpassingen kan het internationaal befaamde museum weer voldoen aan de eisen van de moderne tijd.

Rol ABT
De overdekte binnenplaats van het Rijksmuseum waar maandelijks een kwart miljoen mensen over heen lopen moet tegen een stootje kunnen. Een goede vloer ontwikkelen was dan ook  niet gemakkelijk te realiseren doordat de 'courtyard' verschillende gebouwdelen overspant en al deze gebouwdelen een eigen fundering hebben. De verschillende funderingen veroorzaken ongelijkmatige zakkingen. Om de zakkingsverschillen te overbruggen, was een wisselplaat met dilataties ontworpen voor de constructievloer. ABT was geen voorstander van dilataties in tegelvloeren omdat in zijn algemeenheid tegels langs dilataties snel los raken of beschadigen. Daarom is in opdracht van Bakker Natuursteen door ABT een alternatief ontwikkeld, ondanks de verwachte zettingsverschillen een doorgaande tegelvloer.

Daarvoor was wel een ononderbroken druklaag over een verende ondergrond nodig. Met behulp van hoogwaardige rekenapparatuur heeft ABT zo'n druklaag en ondergrond kunnen uitwerken. De tegels zijn direct verlijmd op de druklaag. Flexibele tegellijm verspreidt de schuifspanningen over een groter traject en voorkomt lokale spanningspieken. Dit verlaagt de trekspanningen in de tegels. In combinatie met lokaal flexibele voegen zijn daardoor geen dilatatievoegen nodig. Het Rijksmuseum kan met een gerust hart zijn gasten ontvangen in een duurzaam en mooie 'courtyard'.

Deel dit bericht