REM-eilandAmsterdam
REM-eilandAmsterdam
Project
REM- eiland
Opdrachtgever
Woonstichting De Key Amsterdam/ Bouwen De Principaal B.V.
Architect
Concrete
Locatie
De Amsterdamse Houthaven
Projectomvang

800 m2 bvo

Doorlooptijd
2008 - 2011

Het 'REM-eiland' is een mijlpaal in de Nederlandse omroepgeschiedenis. Op 15 augustus 1964 vond vanaf dit kunstmatige stalen eiland, net buiten de nationale territoriale wateren, de eerste uitzending van TV Noordzee plaats. Twee miljoen Nederlanders stemden af op series als 'Zorro' en 'The Saint'. Maar lang duurde de pret niet: de regering sloot het platform op 17 december 1964. Rijkswaterstaat opende er een meetpost. In 2006 werd het eiland ontmanteld en verdween in een Zeeuwse opslag.

Het REM-eiland krijgt een nieuwe plek in het water van de Amsterdamse IJ. Woonstichting de Key heeft zich ontfermd over het oorspronkelijk media-eiland. Dit eerste prototype van een booreiland bestaat uit een 100 procent stalen platform. Het REM-eiland werd verbouwd om in het voorjaar van 2010 opnieuw een pioniersfunctie te gaan vervullen als restaurant en opleiding. Gelegen aan de Haparandadam is het platform een opvallende verschijning in de Houthaven. Dit gebied zal ontwikkeld worden naar een woongebied vol leven en bedrijvigheid. Het REM-eiland moest dit gebied tijdens de herontwikkeling levendig houden.

Uniek gebied
Na de verbouwing telt het REM-eiland drie verdiepingen. Op het onderste dek wordt een link gelegd met de oorspronkelijke mediafunctie. Op de bovenste twee verdiepingen zit een restaurant. Vanaf het dakterras op 22 meter hoogte kunnen bezoekers de ontwikkeling van de Houthaven letterlijk op de voet volgen en het unieke gebied ervaren.

Rol ABT
ABT verzorgde de constructieve advisering.

Foto's
Deel dit bericht