Rechtbank AmsterdamAmsterdam
Project
Rechtbank Amsterdam
Opdrachtgever
Rijksvastgoedbedrijf Consortium
Architect
KAAN Architecten
Locatie
Zuidas Amsterdam
Projectomvang

60.000 m2 en 235 miljoen euro

Doorlooptijd
2017-2020

Op de huidige locatie aan de Amsterdamse Zuidas krijgt de Amsterdamse Rechtbank – de grootste rechtbank van Nederland – een nieuw pand. De nieuwe rechtbank krijgt onder meer een uitgebreid zalengebied en een kantoorwerkgebied dat helemaal afgestemd is op het gebruik. Het gebouw zal medio 2020 haar deuren openen.

Keuze voor Consortium NACH
In april 2016 selecteerde het Rijksvastgoedbedrijf het Consortium NACH voor het ontwerp, de financiering, de realisatie, het onderhoud en de exploitatie van de nieuwbouw van de rechtbank Amsterdam. ABT maakt – samen met Macquarie Capital, DVP, KAAN Architecten, Heijmans en Facilicom – deel uit van NACH.

Statig open gebouw
Een voorlopig ontwerp laat een statig open gebouw zien dat medewerkers en bezoekers uitzicht biedt op de stad en dat voorbijgangers een blik in het gebouw gunt. Voor NACH staat centraal dat de rechtspraak een publieke zaak is van het hoogste belang. Dit uitgangspunt geeft vorm aan het gebouw, dat dan ook voornaam en toegankelijk genoemd mag worden. Het voorplein, de centrale hal in het gebouw en de foyers, de wachtgebieden voor bezoekers, zijn een voortzetting van de stad. Bezoekers kunnen beschutte plekken opzoeken, rechters, griffiers en de vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie hebben afgeschermde eigen wegen.

Rol ABT
ABT geeft advies over de constructie, fundering, installatietechniek, bouwfysica, beveiliging en de brandveiligheid. Om het uitvoeringsrealisatieplan (URP) op tijd klaar te hebben – begin 2017 – is met NACH gekozen voor concurrent engineering. De specialisten van NACH werken parallel (in BIM) in plaats van serieel. Zo kunnen alle specialisten tegelijkertijd werken aan hun eigen onderdeel – van rechtszaal tot werkkamer – volgens de bouwstenenmethodiek. De specialisten werken de bouwstenen tot op detailniveau uit. De bouwstenen die gereed zijn, worden vervolgens 'gekopieerd' naar de andere geplande rechtszalen, werkkamers en toiletgroepen. Deze methodiek was vroeger heel gewoon, maar is met de digitalisering in onbruik geraakt. NACH herstelt deze werkwijze nu in ere. Het NACH-projectteam werkt met zo'n honderd man – waaronder 35 ABT'ers – onder één dak aan het project. De LEAN-methodiek zet de toon. Per bouwblok zijn zelfsturende teams aan het werk. Een targetteam houdt het overzicht. En op de juiste momenten hakken de partners samen knopen door.

Deel dit bericht