Prins Clausbrug DordrechtDordrecht
Project
Prins Clausbrug Dordrecht
Opdrachtgever
Gemeente Dordrecht
Architect
René van Zuuk Architekten
Locatie
Dordrecht
Projectomvang

120 meter lange beweegbare verkeersbrug

Doorlooptijd
2015 - 2018

Woonwijk Stadswerven verbinden met historische binnenstad
Een langzaam verkeersbrug om de nieuwe woonwijk Stadswerven te verbinden met de historische binnenstad van Dordrecht. Dat was de wens van de gemeente Dordrecht. De gemeente schreef vervolgens een prijsvraag uit, waarop 127 plannen binnenkwamen. Vijf hiervan werden er genomineerd. Uiteindelijk is het ontwerp geselecteerd dat René van Zuuk Architekten in samenwerking met ABT en Ingenieursbureau Boorsma heeft gemaakt.

Dordtse Nereïde
Het winnend ontwerp ‘Dordtse Nereïde’ voor de 120 meter lange brug werd door de jury omschreven als “een zeer innovatief voorstel met een krachtige sculpturale landmark, waarmee Dordrecht onmiskenbaar op de kaart wordt gezet”.

Basculebrug met draaibare ballastmast
De nieuwe brug – een basculebrug met een draaibare ballastmast – ligt slecht vijf meter boven het water en heeft een onbeperkte doorvaarthoogte. De mast steekt dertig meter in de lucht. Door de draaibare ballastmast is het openen en sluiten van de brug een waar spektakel. De ballastmast beweegt bij opening naar het val toe en komt dan samen met het bewegende val op 85 graden tot stilstand. Bij sluiting blijft de ballastmast de eerste 45 graden van de beweging bij het val. Daarna richt de mast zich sierlijk op. De 120 meter lange langzaam verkeersbrug is gereed in 2018.

Rol ABT
ABT heeft voor deze brug het referentieontwerp opgesteld op basis van de architectonische vormgeving van de architect. Ook de kostenraming en het UAV/gc-contract zijn in nauwe samenwerking met de gemeente Dordrecht door ABT opgesteld.

Betrokken partijen:
René van Zuuk Architekten: Architectonisch ontwerp
ABT | Ingenieurs in bouwtechniek: Constructief
Ingenieursbureau Boorsma: Elektromechanisch en werktuigbouwkundig

Deel dit bericht