Poppodium Grenswerk
Poppodium GrenswerkVenlo
Poppodium Grenswerk
Poppodium GrenswerkVenlo
Project
Poppodium Grenswerk
Opdrachtgever
van Dongen - Koschuch Architects and Planners
Architect
van Dongen - Koschuch Architects and Planners
Locatie
Venlo
Doorlooptijd
2012 - 2014

Met een robuust interieur, prachtige doorkijken en verlichting is de poptempel niet alleen functioneel, maar ook sfeervol. van Dongen - Koschuch Architects and Planners tekende voor het ontwerp, ABT adviseerde over de constructie, de geotechniek, de installatie en de kosten.

Het poppodium biedt plaats aan 550 bezoekers in de grote zaal. Daarnaast zijn er onder andere een pop(eet)café en oefenstudio's.

Doos-in-doos
Het compacte gebouw is een constructief hoogstandje, met een opgetilde muziekzaal en veel vides. De positie van de zaal is allesbepalend in het ontwerp: door deze op te tillen, ontstaat er ruimte op de begane grond voor oefenstudio’s. Grote vensters op elke etage leggen contact tussen binnen en buiten.

De muziekzaal heeft een 'doos-in-doos constructie'. De buitendoos bestaat uit een breedplaatvloer, een wand van zichtbeton met een latstructuur en een dak van massieve prefab dakplaten. De binnendoos bestaat uit een verend opgelegde in het werk gestorte vloer met daarop prefab betonnen elementen, die aan de bovenzijde momentvast zijn gekoppeld door stalen liggers. Aan de prefab elementen zijn uitkragende stalen liggers bevestigd voor de balkons. Kolommen onder de zaal dragen de krachten af.

Geluiduitstraling
Het beperken van geluiduitstraling naar binnen en naar buiten heeft vanaf het begin speciale aandacht gekregen. Naar buiten, vanwege de ligging in de binnenstad. En naar binnen, waar de verschillende functies geen hinder van elkaar moesten hebben.

Ook geluiduitstraling van de warmtepomp en luchtbehandelingskasten moesten worden beperkt. Om esthetische redenen was het niet toegestaan om installaties in het zicht te hebben. De oplossing was om alle installatiecomponenten in een technische ruimte op de derde verdieping te plaatsen. Het ontwerp met de vides en zalen maakte het niet eenvoudig  om vanuit deze technische ruimte de verschillende ruimten te voorzien van ventilatie, warmte, koude, data en elektra.

Door al in de ontwerpfase na te denken over alle aspecten van geluiddemping en door het effectief positioneren van de verschillende installaties, konden deze en andere maatregelen ook esthetisch ingepast worden in het poppodium. Zo is Grenswerk in meerdere opzichten grensverleggend geworden.

Deel dit bericht