Politieacademie Apeldoorn_ABT directievoering_Thea  van den Heuvel
Politieacademie Apeldoorn
politieacademie_apeldoorn_ABT_front_banner
Politieacademie Apeldoorn
Politieacademie_Apeldoorn_Atrium_banner
Politieacademie Apeldoorn
Project
Politieacademie Apeldoorn
Opdrachtgever
Politieacademie Apeldoorn
Architect
Atelier Pro Architecten Den Haag
Locatie
Apeldoorn
Projectomvang

51000 m2 bvo

Doorlooptijd
2008 - 2011

De concernlocatie van de Politieacademie is geherhuisvest in het monument ‘De Weijert’ in Apeldoorn. De voormalige kleinseminarie uit 1932, ontworpen door Jan van Hardenveld in 1932, is volledig gerestaureerd en gerenoveerd.

Tijdens de renovatie van het monument zijn de tussenverdiepingen verwijderd, is de monumentale kapel gerestaureerd en is er zowel een atrium als een nieuwe entree gebouwd. Door transparante nieuwbouw is geprobeerd om het monumentale karakter te handhaven.

Atrium
Markant middelpunt in dit project is het atrium, die de oorspronkelijke binnentuin overkapt. Dit centrale hart is nu in gebruik als ontmoetingsruimte, studiewerkplek en mediatheek.

De overkapping bestaat uit 5 boogvormige stalen spanten, welke fungeren als constructieve dragers van de glaskappen. De spanten hebben de vorm van een omgekeerde kettinglijn. Vanwege het optimale krachtenverloop is dit de stevigst denkbare constructie. Met de 25 meter hoge spanten is het atrium een imposante verbinding tussen oud- en nieuwbouw.

Thea van den Heuvel

Installaties
Om een goed klimaat te garanderen zijn er klimaatramen toegepast. Om de warmte-isolatie te verbeteren zijn alle draaiende delen van de oorspronkelijke ramen vastgezet, achterzetramen geplaatst én is er in de beglazing van de stalen ramen een overstroomrooster gezet. Op deze manier wordt de overtollige lucht het gebouw uitgedrukt. Tenslotte zijn de geveldelen en pannendaken aan de binnenkant geïsoleerd.

De bestaande installaties zijn verwijderd: de oliegestookte ketels zijn vervangen door gas. Middels kernactivering en warmteterugwinunits op de luchtbehandelingskasten, wordt warmte opgeslagen. Dit kan in het stookseizoen functioneel worden gebruikt als aanvulling op de verwarming.

Gulden Feniks
Brains to Build (BtB) was verantwoordelijk voor de totale projectorganisatie van de Politieacademie. Voor deze bijzondere renovatie heeft BtB de Gulden Feniks 2011 mogen ontvangen, in de categorie Renovatie. ABT was in dit project verantwoordelijk voor de directievoering en heeft toezicht gehouden op de installatietechnische voorzieningen en bouwkundigen.

Deel dit bericht