Project
Pathé Nijmegen
Opdrachtgever
CineMec bv / Pathé
Architect
DP6 architectuurstudio bv
Locatie
Nijmegen
Projectomvang

12.907 mbvo

Doorlooptijd
2014 - 2015

Het Nijmeegse Pathé, met een bruto vloeroppervlak van 12.907 m2, ligt op een opvallende plek aan de Mauritssingel. Met een locatie in de Waalsprong tussen Nijmegen en Arnhem, grenst de bioscoop aan de nieuw gemaakte recreatieplas.

In opdracht van CineMec en Pathé Holding BV ontwierp DP6 architectuurstudio een Multi Media Center voor Nijmegen. Het gebouw bestaat uit een aantal herkenbare losse zaalvolumes die zodanig zijn geplaatst dat de tussenruimten tussen de zalen verschillende functies kunnen opnemen.

Multimediaal
Primair gaat het gebouw fungeren als bioscoop, maar er is – net als bij de Pathé-voorloper in Ede – ook plaats voor symposia, e-learning-activiteiten en 'multimediale events', zoals concerten en theaterproducties die via de satelliet worden doorgestraald naar Nijmegen. De grootste zaal zal 780 stoelen tellen en biedt ook ruimte voor congressen. Ook komt er een aparte ruimte voor een beursvloer.

Funderingsplaat
De cirkelvormige funderingsplaat waar Pathé Nijmegen op staat, zorgt ervoor dat de invloed op het in de ondergrond aanwezige archeologisch monument tot een minimum beperkt blijft. Het dak over de tussenruimte is over een aantal lijnen ingesneden en geplooid. De tussenruimten die hierdoor ontstaan zorgen voor daglicht diep in het gebouw.

Rol ABT
ABT heeft met behulp van een 3D Bouw Informatie Model (BIM) het hele ontwerp- en bouwproces van Pathé Nijmegen begeleid. Hierbij is vanaf de eerste ontwerpschetsen intensief samengewerkt met DP6 architectuurstudio en de opdrachtgever. Voor het modelleren en ontwerpen is gebruik gemaakt van het softwareprogramma Revit. Voor het delen van de informatie met alle betrokken partijen is de ‘online app’ BIM 360 Glue ingezet. BIM maakte oplossingen mogelijk die voorheen ondenkbaar waren. Niet alleen het ontwerp en de bouw, ook voor de fase van beheer en onderhoud.

In de tweede fase heeft bouwer Dura Vermeer Hengelo het 3D-ontwerp gebruikt voor de realisatie. Hierbij zijn door ABT met behulp van ‘BIM field’ kwaliteitsinspecties uitgevoerd, waarbij gebruik is gemaakt van een tablet. De door ABT gebouwde database wordt na oplevering ingezet voor het onderhoud en beheer van het pand.

ABT bouwde de 3D-database en verzorgde gedurende het hele ontwerp- en bouwproces de benodigde technische expertises; bouwkunde, constructie, installatietechniek, bouwfysica, akoestiek, bouwkosten en bestek.

Foto's
Peter Westerhof
Peter Westerhof
Peter Westerhof
Peter Westerhof
Deel dit bericht