Pathé Leidsche RijnUtrecht
Pathé Leidsche RijnUtrecht
Pathé Leidsche RijnUtrecht
Project
Pathé Leidsche Rijn Utrecht
Opdrachtgever
CineMec bv / Pathé
Architect
DP6 architectuurstudio bv
Locatie
Utrecht
Projectomvang

11.000 m² bvo

Doorlooptijd
2013 - 2015

Grenzend aan de landtunnel van de A2 bij Leidsche Rijn in Utrecht is een nieuwe Pathé bioscoop gerealiseerd. Een Multi Media Center: naast film kijken is er ook een ontmoetingsruimte en gelegenheid om te studeren. Het gebouw zal bestaan uit 7 zalen, 4 verdiepingen en circa 1.900 stoelen.

In opdracht van CineMec en Pathé Holding BV ontwierp DP6 architectuurstudio een bioscoop met daarop een groot dakterras met uitzicht op de skyline van Utrecht.

Ontwerp
Het gebouw bestaat uit een aantal herkenbare losse zaalvolumes die zodanig zijn geplaatst dat de tussenruimten tussen de zalen verschillende functies kunnen opnemen. Het hele gebouw staat op een cirkelvormige funderingsplaat die zorgt dat de invloed op het in de ondergrond aanwezige archeologisch monument tot een minimum beperkt blijft. Het dak over de tussenruimten is over een aantal lijnen ingesneden en geplooid. De tussenruimten die hierdoor ontstaan zorgen tot diep in het gebouw voor daglicht.

Rol ABT
ABT heeft met behulp van een 3D Bouw Informatie Model (BIM) het hele ontwerp- en bouwproces van Pathé Leidsche Rijn Utrecht begeleid. Hierbij is vanaf de eerste ontwerpschetsen intensief samengewerkt met DP6 architectuurstudio en de opdrachtgever. Voor het modelleren en ontwerpen is gebruik gemaakt van het softwareprogramma Revit. Voor het delen van de informatie met alle betrokken partijen is de ‘online app’ BIM 360 Glue ingezet.

In de tweede fase heeft de bouwer Dura Vermeer Hengelo het 3D-ontwerp gebruikt voor de realisatie. Hierbij zijn door ABT met behulp van ‘BIM field’ kwaliteitsinspecties uitgevoerd, waarbij gebruik is gemaakt van een tablet. De door ABT gebouwde database wordt na oplevering ingezet voor het onderhoud en beheer van het pand.

ABT bouwde de 3D-database en verzorgde gedurende het hele ontwerp- en bouwproces de benodigde technische expertises; bouwkunde, constructie, installatietechniek, bouwfysica, akoestiek, bouwkosten en bestek.

Foto's
DP6 architectuurstudio
DP6 architectuurstudio
DP6 architectuurstudio
Deel dit bericht