ParkpergolaUtrecht
ParkpergolaUtrecht
ParkpergolaUtrecht
Project
Parkpergola Maximapark
Opdrachtgever
Gemeente Utrecht, projectbureau Leidsche Rijn
Architect
West 8 Rotterdam, ir. G. Estourgie
Locatie
Vleuten (Utrecht)
Projectomvang

642 m.

Doorlooptijd
2009 - 2015

Het circa 300 hectare grote Máximapark is aangelegd in de nieuwe woonwijk Leidsche Rijn in het westen van Utrecht. Hier is Parkpergola te vinden, opgebouwd uit betonnen honingraatelementen van 6 m hoog en 80 cm diep. De betonnen elementen zijn geschakeld tot een rij van maar liefst een kilometer. Over de gehele lengte van de Parkpergola groeien klimplanten. De kern van het park is het Binnenhof, dat ongeveer 40 hectare in beslag neemt.

In februari werd het eerste deel van het ontwerp van West 8 aangelegd. Het plan was dat er na de eerste 900 meter nog 2,6 kilometer zou komen. Dat gaat helaas niet meer door. 

Innovatie
De vormgeving en constructie van Parkpergola zijn nieuw en absoluut een uitdaging om te maken. De pergola is gemaakt van elementen van hoogwaardig beton. Dit stelde eisen aan zowel het materiaal als het productieproces. Ook moest men rekening houden met de constructie, veiligheid en duurzaamheid. De levensduur van de gehele constructie voor de Parkpergola is 100 jaar.

Zowel qua omvang, slankheid en detaillering zocht het ontwerp van West 8 de grenzen van de technische mogelijkheden op. Het bouwwerk is op een traditionele wijze binnen het gestelde budget gerealiseerd. Dit was mogelijk door een sterk en uitgedacht ontwerp, een bevlogen opdrachtgever en een optimale samenwerking met verschillende partijen. ABT was verantwoordelijk voor de technische advisering, zowel op het gebied van maakbaarheid als constructief.

Nominaties
Parkpergola in Utrecht werd in 2013 genomineerd voor de Fontanel Public Award. De Fontanel Public Award wordt ieder jaar, in samenwerking met Fontanel, uitgereikt aan de Dutch Design Award finalist met de meeste publieksstemmen. Dit project is genomineerd voor Beste Exterieur. 

Parkpergola Máximapark werd tevens genomineerd voor de Betonprijs 2013 in de categorie constructief ontwerp. De Betonprijs is een tweejaarlijkse prijs voor projecten waarin het materiaal beton op een bijzondere wijze is toegepast.

Foto's
Johan de Boer
Jeroen Musch
Jeroen Musch
Jeroen Musch
Deel dit bericht