Park Groot Vijversburg
Park Groot VijversburgTytsjerk
Project
Park Groot Vijversburg
Opdrachtgever
Stichting Op Toutenburg
Architect
Junya Ishigami & associates Co. | Studio Maks Architecture & Urbanism
Locatie
Tytsjerk
Doorlooptijd
2012 - 2017

In 2017 werd het nieuwe bezoekerscentrum en het kunstpark Groot Vijversburg in Tytsjerk heropend. Studio Maks en Junya Ishigami & associates Co. verweefden het centrum met het landschap. ABT ondersteunt het project op alle technische disciplines:
- de inventarisatie van de historische villa 
- de advisering op het gebied van de installatie
- de bouwfysische- en brandveiligheidsadvisering
- de bouwkundige uitwerking van de stukken ten behoeve van de restauratie
- de kostenadvisering.

Park Groot Vijversburg is een 19e-eeuwse buitenplaats. Het historische landhuis is gerestaureerd en het park is verdubbeld in oppervlak. Naast het landhuis kwam een paviljoen voor bezoekers.

Fascinerend ontwerp
Het is een fascinerend ontwerp. De plattegrond bestaat uit een driehoekige centrale hal waarvan de punten zijn uitgetrokken tot lange smalle gangen. De gangen vormen geleidelijk paden, die vanuit het centrale deel langzaam de kwaliteit van binnenruimte verliezen en overgaan in alleen een muur. Uiteindelijk verdwijnen ze in de parkachtige omgeving. De kleinschalige sfeer en intimiteit van de omsloten ruimte gaan over in de uitgestrektheid van het park. De glazen gevels weerspiegelen het parklandschap, zodat het gebouw het park wordt en het park het gebouw.

Bijzondere constructie
De Japanse minimalistische architectuur vergt een bijzonder constructief ontwerp. In doorsnee bestaan de gangen en het centrale deel uit niets anders dan een vloer, twee glazen gevels en een dak. Zichtbare constructie-elementen, zoals kolommen, waren niet gewenst. Er is daarom gekozen voor een zuivere, maar radicale oplossing: het volledig dragend maken van de glasgevel zonder toevoeging van constructie. Daarbij maakte ABT dankbaar gebruik van de gewenste architectonische vorm. De driehoekige plattegrond van het centrale deel is door de gesloten vlakken stabiel in alle richtingen. De glasplaten nemen de windkrachten in het vlak op. De belasting vanuit het dak wordt minimaal gehouden door een zo licht mogelijke afwerking. Het dak steunt op twee punten per glasplaat.

Veilig
De gangen zijn zo lang dat ze naar buiten toe geen steun meer ontlenen aan het centrale deel. De doorsnede moet daarom met portaalwerking blijven staan: het glas is ingeklemd in de fundering en momentvast verbonden met het (houten) dak. Bijzondere aandacht is besteed aan de veiligheid. Het glas is in meerdere lagen uitgevoerd om ook bij breuk capaciteit te behouden. Zelfs als een gevelplaat volledig wegvalt, stort het gebouw niet in.

 

Deel dit bericht