Overkapping BuurserpotHaaksbergen
Overkapping BuurserpotHaaksbergen
Project
Overkapping Buurserpot
Opdrachtgever
Het Lankheet
Architect
Dynck Architectuur
Locatie
Haaksbergen
Doorlooptijd
2015

Op landgoed Het Lankheet tussen Haaksbergen en Eibergen is onlangs een nieuw boothuis opgeleverd als onderkomen voor een historisch schip. Dit boothuis is gemaakt van lokaal geoogst en traditioneel geconserveerd timmerhout. Door parametrische ontwerpbenadering was het mogelijk om het beperkt beschikbare hout toe te passen. Het ontwerp is van Dynck Architectuur, ABT ondersteunde het bureau met constructief advies. 

De beheerders van Het Lankheet laat het timmerhout dat hun landgoed oplevert enkele jaren in stromend water liggen, in een beek. Dankzij deze oeroude, natuurlijke conserveringsmethode verdwijnen voedingsstoffen uit het hout. Dit zorgt ervoor dat het hout minder interessant wordt gevonden door insecten en schimmels, en zo gaat het langer mee. Het is dus duurzaam hout in de dubbele betekenis. Kenmerk van dit lokale hout is dat het in verschillende maten in beperkte hoeveelheden beschikbaar is. In de parametrische benadering hielden de ontwerpers daar rekening mee. Dat maakte realisatie van dit duurzame ontwerp mogelijk.  

Bladerdak
Het architectonisch concept gaat uit van de manier waarop de takken van nabijgelegen bomen de tussenruimte opvullen om een bladerdak te creëren. Het uiteindelijke dak bestaat uit drie lagen elementen in een diagonaal netwerk in een dubbel gebogen vorm. Een fysiek model van het concept in een schaal van één op tien toonde aan dat de esthetische bedoeling uitstekend samenging met constructieve haalbaarheid. Dit model werd het uitgangspunt voor ontwerpregels voor kolommen, vertakkingen en dakelementen, die door de plug-in Grasshopper in Rhino3D werden ondergebracht. Zo kunnen 3D-modellen generatief en parametrisch door middel van een algoritme worden gecreëerd. 

Bouwhandleiding in Excel
Uit het digitale ontwerp rolden de lengte van de bouwdelen, de juiste positie van de gaten voor verbindingen, de hoeken van uiteinden en de nummering van de bouwdelen om de bouw te vergemakkelijken. Een Excel-uitdraai vormde op die manier de handleiding voor de ambachtelijke bouw van het boothuis.

Foto`s
Deel dit bericht