Orion Wageningen University & Research centreWageningen
Orion Wageningen University & Research centreWageningen
Orion Wageningen University & Research centreWageningen
Orion Wageningen University & Research centreWageningen
Orion Wageningen University & Research centreWageningen
Project
Orion - WUR
Opdrachtgever
Wageningen Universiteit & Researchcentrum
Architect
Ector Hoogstad Architecten
Locatie
Wageningen
Projectomvang

24.000 m² bvo

Doorlooptijd
2009 - 2013

Op de campus van Wageningen UR (University & Research centre) is een nieuw onderwijsgebouw gebouwd. Het gebouw, ontworpen door Ector Hoogstad Architecten, draagt de naam Orion. Zoals alle gebouwen op de campus is de naam ontleend aan de natuur of wetenschap, in dit geval aan het sterrenbeeld Orion.

Masterplan
De nieuwbouw is gerealiseerd binnen het masterplan van De Born. In het masterplan is op het vrije middenveld een aantal grote kubische volumes opgenomen voor de onderwijsgebouwen, met lagere randbebouwing langs de flanken. De nieuwbouw voor Orion is hierin het derde grote volume met een omvang van circa 24.000 m2 bvo en telt 1800 werkplekken.

Gebouwontwerp
Het vijfhoekige gebouw is 45 meter hoog en heeft een monolithisch uiterlijk: hoog, strak, en symmetrisch. Hoewel het gebouw aan de buitenkant de vorm van een regelmatige vijfhoek heeft, is de structuur daarbinnen gevarieerd. Op de begane grond zijn voornamelijk ontvangst en restauratieve voorzieningen gesitueerd. Op de 1e en 2e verdieping vormt de grote veelhoekige collegezaal (auditorium) het hart van het ontwerp. Het auditorium heeft de vorm van een soort ruimteschip dat zichtbaar boven het restaurant hangt. Het bijzondere van het auditorium met 720 zitplaatsen is de opdeelbaarheid naar twee tot maximaal zes kleinere zalen door uitneembare tussenwanden. Achter het auditorium is nog een kleinere rechthoekige zaal gerealiseerd met 360 zitplaatsen, welke ook weer deelbaar is in twee of drie zalen. De collegezalen zijn hierdoor heel flexibel te gebruiken. In de overige zes verdiepingen boven de collegezalen zijn voornamelijk practicum- en computerzalen gesitueerd. In de open buitenruimte bovenop het auditorium bevindt zich nog een beloopbare daktuin, afgedekt met lamellen.

Rol ABT
ABT heeft van Wageningen UR de overall-coördinatie voor de verschillende disciplines verkregen. Daarnaast was ABT verantwoordelijk voor het procesmanagement, het verzorgen van de aanbesteding(en) en tijdens de uitvoering ook de directievoering en het toezicht.

Een bijzondere activiteit was bovendien het ondersteunen van Wageningen UR doordat ABT de investerings- en exploitatiebegroting en de liquiditeitsplanning heeft verzorgd. Op verzoek van Wageningen UR was ABT nauw betrokken bij de projectadministratie en gaf daarin actief advies, ook bij vraagstukken met betrekking tot bouwjuridische zaken. 

Foto's
Deel dit bericht